11 januari 2021

Focus blikt terug op bewogen jaar

De start van 2020 beloofde veel goeds! De snelle groei in bezoekersaantallen van de laatste jaren zette zich onverminderd voort en in de eerste paar maanden wisten al rond de 45.000 bezoekers de weg naar onze filmzalen te vinden. Op 13 maart 2020 kwam deze stijgende lijn abrupt tot stilstand. Focus werd, net als de gehele sector, geconfronteerd met meerdere lockdowns en allerlei Corona-maatregelen. Ondanks het veel geringere totale aantal bezoekers (bijna 92.000 tegenover ruim 158.000 in 2019) dat hiervan het gevolg was, kijken we terug op een inhoudelijk sterk jaar. Een jaar waarin het Focus-team zich flexibel wist op te stellen en we ondanks alle uitdagingen niet hebben ingeboet op de ambitie een gevarieerd programma te bieden voor een uiteenlopend publiek.

Veilig en plezierig naar de film
In 2020 kwamen niet alleen wij maar de hele wereld voor een grote uitdaging te staan. Corona-maatregelen volgden elkaar in rap tempo op en er werd een groot beroep gedaan op ieders veerkracht en inventiviteit. ‘Het nieuwe normaal’ met zijn anderhalve meter afstand en extra hygiënemaatregelen vroeg om een andere, creatieve invulling van het pand. Het team vrijwilligers en medewerkers slaagde erin om snel te schakelen en toonde zich betrokken, flexibel en creatief. We hebben ons ingezet om het hele jaar door een veilige en plezierige omgeving te garanderen, voor zowel bezoekers als voor medewerkers. Iets wat zich uitbetaalde in tevreden, terugkerende bezoekers en vrijwilligers die met plezier bleven werken en zich veilig voelden tijdens hun dienst.

Top 10 best bezochte films
Corona heeft een aanzienlijk effect gehad op de filmsector, wat ook voor de programmering grote gevolgen had: veel films werden doorgeschoven naar 2021 en het online aanbod werd flink uitgebreid. Desalniettemin viel er voor onze programmeurs nog genoeg te kiezen en kon het Arnhemse publiek rekenen op een divers en kwalitatief premièreprogramma. Nieuw is de samenwerking met online platform Picl, waar bezoekers ook buiten openingstijden terecht kunnen voor het filmprogramma van Focus.

De best bezochte film van 2020 is de veelbekroonde Zuid-Koreaanse zwarte komedie Parasite, ook te vinden in de top tien van 2019. Op plaats twee staat de Nederlandse hit De beentjes van Sint-Hildegard, gevolgd door het Franse Hors normes op de derde plek. Bijzonder is dat er dit jaar twee documentaires in de top tien staan, het Macedonische Honeyland  en de veelbesproken oorlogsdocumentaire For Sama.

De volledige top tien van 2020:

1. Parasite
2. De beentjes van Sint-Hildegard
3. Hors normes
4. Little Women
5. 1917
6. Tenet
7. Honeyland
8. Jojo Rabbit
9. Gli anni più belli
10. For Sama
* Uiteraard is de top tien iets vertekend door de eerste 2,5 maanden van het jaar, waarin er nog geen beperkingen golden. Veel van de films uit bovenstaande lijst waren juist in die periode te zien.

Samenwerkingen en bijzondere projecten
De opgelegde beperkingen hadden een reden kunnen zijn om het programma te versoberen, maar we hebben er expliciet voor gekozen om naast de premièreprogrammering ook in Corona-jaar 2020 door te gaan met interessante samenwerkingen en bijzondere projecten. Dankzij de flexibiliteit van het pand en van de organisatie konden veel voorstellingen toch doorgang vinden, al dan niet in aangepaste vorm.

Zo boden we tijdens de warme zomermaanden verkoeling met openluchtvoorstellingen op het dak (waarvoor Arnhemmers onder het motto ‘je kunt ons dak op’ zelf programmeringsvoorstellen mochten indienen), konden liefhebbers van de korte film hun hart ophalen bij de Arnhemse editie van het Go Short filmfestival (i.s.m. Gelders Doek) en was er een speciale voorstelling met randprogrammering in het kader van de internationale campagne Orange the World waar Arnhem gaststad van was. Op 8 maart vierden we net voor de eerste lockdown Internationale Vrouwendag met een dagvullend programma vol films van en over vrouwen, gastsprekers, makers en performers. Nieuw was de intensievere samenwerking met het Nederlands Film Festival en International Documentary Film Festival Amsterdam, die met succes prachtprogramma’s het land in stuurden om zo toch een groot publiek te kunnen bereiken. Daarnaast vertoonden we meerdere klassiekerreeksen, werd er groots uitgepakt voor de Arnhemse Uitnacht, organiseerden we in samenwerking met Stichting Keyf een speciale voorstelling van de Koerdische film Girls of the Sun en bleken de Filmclub en de Boek & Film-reeks ook in aangepaste vorm een groot succes.

Educatie en jongeren
Kinderen en jongeren vormen een belangrijk deel van ons publiek. Naast kwalitatieve kinderfilms organiseerden we afgelopen jaar diverse randactiviteiten en vonden we een manier om de jaarlijkse Griezelavond rond Halloween Corona-proof door te laten gaan. Ook op het gebied van educatie hebben we niet stilgezeten. Zo was er o.a. een bijzonder erfgoedproject i.s.m. het Kunstbedrijf en de Heijenoordschool dat betrekking had op de geschiedenisperiode Burgers en Stoommachines. In samenwerking met het Rijn IJssel College (AV-specialist) werden drie succesvolle masterclasses georganiseerd waarin filmprofessionals op het gebied van montage, research en regie de studenten alles vertelden over hun beroepspraktijk. Met de internationale groep ArtEZ-studenten van Asian Movie Night organiseerden we een aantal prikkelende Aziatische filmprogramma’s en er vonden meerdere filmvoorstellingen plaats in samenwerking met Indifferent, een community die docenten en leerlingen binnen schoolverband een veilige en inclusieve plek biedt.