Déjà Vu? Klassiekerreeks

Déjà Vu? Klassiekerreeks

Al jaren een begrip in Focus Filmtheater: de Déjà vu klassiekerreeks. Een prachtig klassiekerprogramma vol hoogtepunten uit de filmgeschiedenis.

De Films

Drie keer Bernardo Bertolucci

De Oscarwinnende Italiaanse filmregisseur, scriptschrijver – en zelfverklaard marxist – Bernardo Bertolucci (1941-2018) bouwde gedurende zijn lange carrière aan een imposant oeuvre, die begon toen hij op 22-jarige leeftijd het moordmysterie La Commare Secca (1962) regisseerde. Hij groeide uit tot auteur, een filmer die de verwevenheid van (linkse) politiek, erotiek, machtsdrift en de roerige geschiedenis van Italië tot zijn thema’s maakte. Te zien zijn: NovecentoIl Conformista en Last Tango in Paris.

Drie keer James Ivory
Voordat hij zich in de filmindustrie begaf, was James Ivory (VS, 1928) opgeleid tot architect. Zijn eerste films maakte hij in India, met het werk van Satyajit Ray and Jean Renoir als belangrijke invloeden. Hij ging langdurige samenwerkingsverbanden aan, met scenarioschrijver Ruth Prawer Jhabvala en met filmproducent (en zijn geliefde) Ismail Merchant. Met Merchant richtte Ivory in 1961 Merchant Ivory Productons op. De naam werd al gauw synoniem voor fraai vormgegeven producties, sterke acteerprestaties en stijlvol camerawerk. Te zien zijn: Maurice, Howards End en Call Me By Your Name.

Drie Oorlogsklassiekers
Drie oorlogsklassiekers van diverse makers in het kader van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Te zien zijn: Hope and GloryLa Vita e Bella en Schindler’s List.

Drie keer Tsai Ming-Liang
Tsai Ming-liang werd in 1957 in Kuching, Maleisië geboren. Tien jaar na zijn afstuderen aan de Chinese Cultural University in Taiwan maakte hij zijn eerste lange film: Rebels of The Neon God (1992). Sindsdien wordt hij tot de interessantste filmmakers van Taiwan gerekend en won hij vele internationale prijzen, onder meer op de prestigieuze filmfestivals van Berlijn en Venetië. Onnadrukkelijk laat hij in zijn films zien dat eenzaamheid de prijs is die we betalen in onze consumptiemaatschappij. Voor deze boodschap vindt Tsai Ming-liang in al zijn films steeds nieuwe beelden en invulling. Te zien zijn: Rebels of the Neon GodVive l’amour en The River.

Zie hieronder voor tijden en films.

F ilms in deze special