Honeyland

Tickets:
Meer

Honeyland

Tamara Kotevska/Ljubomir Stefanov - Noord-Macedonië - 87 minuten - ondertiteling: Nederlands

'Een wonder van een film over de omgang met de natuur en met elkaar. Een verhaal om stevig in je hart te sluiten.'

Trouw

'Verbluffend fraai... een bezienswaardigheid. Een prachtig gefilmd volkssprookje.'

de Volkskrant

Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov filmden drie jaar in het gebergte van Noord-Macedonië en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over honing, bijen en het broze evenwicht tussen mens en natuur.

De documentaire volgt de laatste vrouwelijke honingjager van Europa, Hatidze Muratova. Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt.

Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien. de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Naast 8 internationale awards, is Honeyland al bekroond met maar liefst drie prijzen en bedolven onder lovende kritieken op het vermaarde Sundance Festival.

*Bijenbaas is een bedrijf uit Schoonrewoerd waar een aantal imkers bij betrokken is. De imkers van Bijenbaas winnen honing uit de Nederlandse natuur en die honing wordt verwerkt door mensen die er om goede redenen mee bezig willen zijn. Bijenbaas houdt bijen in de natuur. Zij gebruiken geen schadelijke middelen en ze brengen de bijen niet naar fruittelers en andere kwekers die met chemische gewasbescherming werken. Ze reizen überhaupt niet met de bijenvolken. Hun bijen worden zoveel mogelijk met rust gelaten zodat de bijen hun eigen gang kunnen gaan. Elke pot honing is terug te leiden naar de lokale bijenbaas en naar de plek waar hij zijn bijen houdt.