Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Algemeen

Waar kan ik Focus vinden?

Voor de Eusebiuskerk op het Audrey Hepburnplein, op nummer 1. Wil je ons aan de telefoon? We zijn het beste te bereiken op werkdagen van 9:00 tot 17:00 op nummer 088 1900 666.

Hoe kom ik bij Focus?

Wanneer je niet lopend of op de fiets komt, is openbaar vervoer een goed alternatief. Bij de markt stoppen stadsbussen (halte: Eusebius). Station Arnhem is op loopafstand: circa tien minuten te voet.

Kom je met de auto: de dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Rozet en Q-park. Rozet hanteert in de avond een aantrekkelijk parkeertarief.

Wanneer is Focus geopend?

Focus | Eten + Drinken is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 24:00 uur, voor koffie, lunch, borrel en diner.

Voor filmtickets, cadeaubonnen en informatie over het filmprogramma is de kassa van Focus Filmtheater op de volgende tijden geopend:

  • Maandag t/m vrijdag | vanaf 10:00 uur tot circa 21:45 uur (tot de laatste film van de dag van start is gegaan)
  • Zaterdag | vanaf 12:00 tot circa 21:45 uur (in de vakanties vanaf 10:00 uur)
  • Zondag | vanaf 09:30 uur tot circa 21:45 uur
Is Focus rolstoeltoegankelijk?

Ja! Focus heeft een lift. Er is op de begane grond en op de eerste verdieping een aangepast toilet. In iedere zaal zijn twee of meer plaatsen beschikbaar voor mensen in een rolstoel. Een rolstoelplek is wel te reserveren maar niet al online aan te schaffen. Wanneer je arriveert in Focus, meld je dan zo snel mogelijk bij een medewerker van Focus zodat meteen alle voorbereidingen kunnen worden getroffen voor een prettige voorstelling.

In Zaal 2 zijn de rolstoelplekken op de eerste rij (beneden in de zaal, dicht op het scherm). In de overige zalen zijn de rolstoelplekken op de achterste rij.

Hoe reserveer ik een rolstoelplek?

Vanwege Corona-maatregelen kunnen Rolstoelplaatsen tijdelijk niet online geboekt worden. Mail of bel ons tijdens kantooruren als je een rolstoelplaats wilt boeken.

Als ik in Focus ben, kan ik dan mijn jas ergens kwijt?

Jazeker. Op de begane grond is er (nadat je de entreebalie bent gepasseerd maar nog niet de trap op bent gelopen) schuin tegenover de deur van zaal 1 een kapstok en daar tegenover een reeks kluisjes. Kluisjes zijn er ook op de tweede verdieping, vlak bij de trap.

Ik heb een vraag, opmerking, klacht of ontzettend goed idee: wat zal ik ermee doen?

Mail (info@focusarnhem.nl) of bel (088 1900 666) ons erover!

Heeft Focus een ringleiding of iets anders voor slechthorenden?

Jazeker! Als ondersteuning voor slechthorende filmbezoekers zijn al onze zalen voorzien van het Sennheiser MobileConnect systeem. Met dit systeem kunnen bezoekers via een smartphone en de Sennheiser MobileConnect app het geluid van een film weergeven op een hoofdtelefoon, oortjes of gehoorapparaat (indien de smartphone en het gehoorapparaat beide voorzien zijn van Bluetooth). Download voor je bezoek de app hier: Google Play Store of de Apple App Store, en denk eraan een koptelefoon of oortjes mee te nemen.

Klik hier voor een instructie.

Kaartverkoop

Klopt het dat ik bij Focus alleen met pin kan betalen?

Ja dat klopt. Zowel in het filmtheater als bij de horeca kunnen bezoekers alleen met pin betalen.

Hoe kom ik aan kaarten?

Er zijn verschillende opties. Online reserveren via de website. Dat kan tot anderhalf uur voor de voorstelling aanvangt. De reservering uiterlijk 20 (doordeweeks) of 30 minuten (in het weekend) voor aanvang afhalen. Online kopen kan ook heel makkelijk via de website, alleen zijn niet alle kaartsoorten te koop: studenten/scholierenkaartjes kunnen alleen aan de kassa gekocht worden, en dat geldt ook voor CJP en Gelrepas.

Als de kassa van Focus open is, kunnen daar ook kaarten gekocht worden.

Hoe lang is een cadeaubon van Focus geldig?

Na aankoop is de cadeaubon van Focus nog twee jaar geldig: dat heeft er mee te maken dat de bon geen geldwaarde maar een voorstellingswaarde vertegenwoordigd. Dit in tegenstelling tot de nationale bioscoopbon.

Hoe kom ik aan een F-pas?

Je kunt de F-pas online en aan de kassa van Focus aanschaffen. In verband met de extra handeling is online aanschaffen goedkoper dan via het formulier bij de kassa. Klik hier om online een F-pas te bestellen.

Ik heb geen printer dus ik kan mijn e-tickets niet printen, wat moet ik doen?

Als je over een goede smartphone beschikt dan mag je, op eigen risico, je tickets ook vanaf je beeldscherm laten scannen. Zet je scherm zo helder mogelijk en zoom in op de barcode.

Ik had tickets voor een voorstelling, maar kon toch niet komen. Wat te doen?

Focus geeft helaas geen geld terug. Restitutie vindt alleen plaats als een voorstelling niet door kan gaan. Je kunt wellicht iemand anders blij maken met je kaartjes als je zelf verhinderd bent. Ben je er niet geheel zeker van dat je de voorstelling werkelijk kunt bezoeken, dan is reserveren wellicht raadzaam.

Ik heb online tickets gekocht, maar ik zie niets in mijn mailbox verschijnen, wat nu?

Wacht een kwartier: die vertragingsduur is tamelijk gangbaar. Heb je na een kwartier nog geen tickets. Bel ons dan (088 1900 666) dan kijken we of er wat mis is gegaan.

Kan ik bij het online reserveren een nationale bioscoopbon invoeren als betaalmiddel?

Dat kan zeker! Bij het online kopen van tickets kom je op een gegeven moment op een scherm waar je een betaalmethode kunt kiezen. Je kiest daar voor ‘Nationale Bioscoopbon’. Vervolgens pak je je bioscoopbon erbij; op de achterzijde bevindt zich een klein vakje met een kraslaag. Als je deze weg krast komt er een code tevoorschijn die je kunt invullen op het betaalscherm. Je tickets zullen dan worden betaald met het tegoed wat op de kaart staat.

Mocht dit om een of andere reden niet lukken, dan is het altijd mogelijk om online een reservering te maken en bij het afhalen van de kaarten aan de kassa van Focus met de bioscoopbon af te rekenen.

Kan ik bij Focus terecht met mijn Cineville-pas?

Ja, Focus is één van de deelnemende filmtheaters van Cineville. Meer informatie over de Cineville-pas vind je hier.

Hoe kan ik een stoel kiezen?

Focus is (nu nog) ongeplaceerd. We raden je aan om (met name in het weekend) op tijd te komen, zodat je ruim de tijd hebt om een mooi plekje te zoeken in de zaal. Let op: op 5 december 2019 stappen we over naar geplaceerde voorstellingen. Vanaf dan kun je bij aankoop van je ticket dus al kiezen waar je zit! Klik hier voor meer info over het placeren.

Eten en drinken

Kan ik bij Focus iets eten of drinken voorafgaand aan of na de film?

Jazeker! Focus Filmtheater heeft op 28 april 2018 een geweldige nieuwe horeca hotspot op het Audrey Hepburnplein geopend: Focus | Eten + Drinken. De kaart is verrassend, eigentijds, smaakvol en creatief. Er wordt vers en seizoensgebonden gekookt met zoveel mogelijk regionale producten en een hoofdrol voor groente! Daarnaast kun je bij Focus terecht voor een perfecte cappuccino, een heerlijk glas wijn, of een feestelijke (alcoholvrije) cocktail. Klik hier voor het menu 

Wanneer is Focus | Eten + Drinken geopend?

Dagelijks van 10:00 in de ochtend tot 0:00 middernacht. Op vrijdag- en zaterdagavond zelfs t/m 01:00.

Kan ik een tafel reserveren?
Ik heb specifieke wensen, kan de keuken daar rekening mee houden?

Zeker. Zolang je ons tijdig op de hoogte stelt en je verzoek binnen onze mogelijkheden valt, komen we graag tegemoet aan je wensen. Een aantal gerechten zijn bijvoorbeeld heel makkelijk te vertalen naar veganistische versies.

Mag ik mijn drankje meenemen de zaal in?

Dat mag. Maar het is natuurlijk heel fijn als je na de film je glas, of flesje achter laat op de daarvoor bestemde trolley.

Ik heb nog een oude Breakfast at Focus cadeauvoucher. Wat kan ik daar mee?

Deze kun je gebruiken voor ons nieuwe filmontbijt! Iedere zondagochtend vanaf 10:00 uur, en aansluitend de keuze uit 5 films. Zie www.focusarnhem.nl/breakfast voor meer informatie.

Ik heb nog een oude Film + Food bon liggen. Kan ik die bij jullie besteden?

Jazeker! Deze bonnen zijn nog t/m mei 2019 in te leveren bij de volgende restaurants:

Focus Eten + Drinken
Enig Alternatief
Benjamin
Dudok
Cafe Verheyden
Koh i noor
Mantra

De oude Film+Food bonnen zijn niet meer te koop. Daarvoor in de plaats hebben we cadeaubonnen voor Focus | Eten + Drinken (€ 5 – € 25), Filmbonnen € 10,50 en bonnen voor het filmontbijt Breakfast at Focus € 19,50. Deze zijn verkrijgbaar bij de kassa van het Filmtheater. Ook leuk om te combineren!

Werken bij Focus

Heeft Focus nog vrijwilligers nodig?

Ja, met enige regelmaat worden er vrijwilligers gezocht voor kassa, gastenontvangst, publiciteit, enz. Als je belangstelling hebt, neem dan contact op met Paul Lansink: p.lansink@focusarnhem.nl. (Op dit moment is er een wachtlijst.)

Zijn er ook betaalde banen bij Focus?

Jazeker, voor Focus | Eten + Drinken zijn we met enige regelmaat op zoek naar enthousiast horecapersoneel. Bekijk hier de horeca-vacatures. 

Slechts af en toe komen er betaalde banen vrij op het kantoor van Focus. Houd hiervoor onze website in de gaten. 

Privacy

Handelt Focus in strijd met de wet/AVG door alleen pinbetalingen te accepteren?

Op 17 augustus 2018 is er bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een AVG-klacht inhoudende een verzoek om handhaving ingediend tegen Focus Filmtheater, vanwege de weigering door Focus Filmtheater van contante betalingen bij de kassa en de bij het Filmtheater behorende horecagelegenheid, en de verwerking van persoonsgegevens als er een kaartje voor een film wordt gekocht. De AP heeft deze klacht op 28 november 2019 afgewezen, omdat er geen sprake is van overtreding van de AVG/inbreuk op de privacy. Hieronder kun je meer lezen over hoe wij de persoonsgegevens verwerken en dat er hierbij geen sprake is van een inbreuk op de privacy.

Waarom kun je in Focus alleen maar pinnen?

Focus heeft besloten om alleen PIN-betalingen toe te staan vanuit het oogpunt van veiligheid en ter bescherming van haar medewerkers. Het is een feit van algemene bekendheid dat een bedrijf minder aantrekkelijk is voor overvallers / diefstal / verduistering als er geen contant geld aanwezig is. Focus wil haar medewerkers – een groot deel van de mensen op de vloer is bovendien vrijwilliger – niet belasten met deze verantwoordelijkheid. Daarbij leidt het enkel gebruik maken van PIN-betalingen tot een aanmerkelijke verlaging van de administratieve lasten en bijbehorende kosten. (Zie hierboven voor een uitleg over PIN-betalingen en privacy)

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik een filmkaartje koop bij Focus?

Door het aanschaffen van een filmkaart ontstaat er ex artikel 6:217 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW) een overeenkomst tussen de filmbezoeker en Focus Filmtheater als aanbieder van film. Er is immers sprake van een “afspraak” waarbij partijen zich tot iets verbinden: de bezoeker betaalt om een film te kunnen zien, Focus verleent toegang en vertoont de film.

Manieren om een filmkaart te kopen
De aanschaf van een toegangskaart is mogelijk op drie manieren:

  1. met een elders (eventueel met contant geld) aangeschafte bioscoopbon
  2. aan de kassa met PIN
  3. via de webshop van Focus Filmtheater

In hoeverre is dit in overeenstemming met het recht op privacy – de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)?
In het kader van de overeenkomst is het Focus toegestaan om persoonsgegevens te verwerken op basis van artikel 6 lid 1 onder b AVG. Focus verwerkt daarbij niet meer persoonsgegevens dan noodzakelijk is voor het doel, namelijk het kunnen leveren van haar diensten aan de bezoeker. In dit verband wordt verwezen naar de privacyverklaring van Focus.

Ad 1 Bioscoopbon
Er kan volledig anoniem, zonder dat sprake is van enige gegevensverwerking, een kaartje worden gekocht d.m.v. een overal vrij en tegen contante betaling verkrijgbare bioscoopbon.

Ad 2 Betalen aan de kassa met PIN
a. Het enkel accepteren van PIN-betalingen is toegestaan volgens de wet.
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Het is Focus dus wettelijk toegestaan om contant geld te weigeren (lees meer). Daarbij is er voor het filmbezoek een alternatief voorhanden: Focus accepteert bioscoopbonnen. Die zijn met contant geld te verkrijgen bij diverse verkooppunten buiten de bioscoop, zoals bijvoorbeeld een supermarkt.

b. PIN-betalingen en de AVG
Door een betaling met PIN vindt een verwerking van persoonsgegevens plaats, waaronder het bankrekeningnummer, door de betalingsverwerker in opdracht van Focus.

Focus maakt voor de PIN-betalingen gebruik van een Payment Service Provider (PSP), te weten CCV. Bij de verwerking van de betaalgegevens worden uitsluitend (1) het bankrekeningnummer van de bezoeker, (2) het bedrag en (3) de betaaldatum verwerkt door CCV. CCV past bovendien de PAN-masking techniek toe. Dit is een internationale standaard om financiële transacties af te handelen, opgesteld door de Payment Card Industry, Security Standards Council (PCI SSC). Hierdoor ontvangt Focus maandelijks een transactieoverzicht met alleen de laatste vier cijfers van deze gemaskeerde bankrekeningnummers, samen met de bedragen en de data waarop is betaald. Hierdoor ontstaat geen inzicht in individuele bankrekeningnummers. Deze transactiegegevens worden door CCV bovendien geclusterd en bij elkaar opgeteld aangeleverd, zonder verdere specificatie met betrekking tot de persoon. Focus heeft als gevolg van deze werkwijze geen inzicht in de persoonsgegevens (en ook niet in het bijbehorende filmbezoek).

CCV verwerkt in haar hoedanigheid van verwerker in opdracht van Focus de PIN-betalingen, waartoe Focus een verwerkersovereenkomst heeft gesloten met CCV. CCV beperkt daarbij de risico’s, zoals in de privacyverklaring van CCV is aangegeven en zijn er voldoende waarborgen ingeregeld.

Ad 3 Kaartje kopen via de webshop
Via de webshop worden de naam, het e-mailadres, het telefoonnummer, de transactiegegevens en het IP-adres van de bezoeker verwerkt. Deze gegevens zijn nodig voor de correcte levering van het toegangskaartje door Focus. Focus verwijdert de persoonsgegevens na de voorstellingsdatum, tenzij er sprake is van een door de bezoeker aangemaakt account.

a. Betaling via Buckaroo
Betaling kan via de webshop plaatsvinden met gebruikmaking van iDeal of met een tevoren aangeschafte bioscoopbon. Focus maakt daarbij gebruik van betalingsverwerker Buckaroo. Ook Buckaroo past PAN-masking toe op de bankrekeningnummers. Tussen Focus en Buckaroo is een verwerkingsovereenkomst afgesloten; geregeld is dat de verwerking van de persoonsgegevens volledig plaatsvindt binnen het kader van de overeenkomst die de bezoeker met Focus sluit. Daarbij is bepaald welke waarborgen door Buckaroo zijn ingeregeld ter beveiliging van de persoonsgegevens.

b. IP-adres
Bij het bezoeken van de website wordt het IP-adres van de bezoeker verwerkt voor statistische en analytische doeleinden. Een IP-adres is een persoonsgegeven in de zin van artikel 4 sub 1 AVG. Ingevolge het arrest van het Hof van Justitie mag een IP-adres verwerkt worden indien aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Focus heeft een gerechtvaardigd belang ex artikel 6 lid 1 onder f AVG voor het verwerken van het IP-adres, namelijk het verbeteren en verzorgen van de website, zoals te vinden is in artikel in artikel 11.7a, derde lid, onder b, van de Telecommunicatiewet.

Focus maakt daarbij gebruik van website leverancier Eagerly, die Google als subverwerker heeft. Tussen Focus Filmtheater en Eagerly bestaat een verwerkersovereenkomst. Er wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde IP-masking. IP-adressen bestaan uit vier zogeheten octetten van elk 3 cijfers. Door IP-masking wordt het laatste octet verwijderd, of gemaskeerd. Dit vindt plaats voordat IP-adressen worden opgeslagen of verder verwerkt, ook niet door Google Analytics. Hierdoor is voor Focus niet te achterhalen welk IP-adres gelinkt kan worden aan welke bioscoopbezoeker en is de inbreuk op de privacy in verhouding met het te dienen doel. Het verzorgen en verbeteren van de website kan enkel worden gerealiseerd door middel van de IP-adressen; er bestaat hiervoor geen minder nadelige wijze.

Focus heeft via Eagerly een verwerkersovereenkomst gesloten met Google. Het IP adres van de bezoeker wordt gemaskeerd en deze IP adressen worden niet verder door Google gebruikt en Focus heeft aangegeven dat het Google niet is toegestaan de persoonsgegevens voor eigen gebruik te verwerken. Focus heeft de overeenkomst met Google bij gebruikmaking van Google Analytics – door toepassing van de ‘Handleiding privacyvriendelijk instellen van Google Analytics’ van de AP – beperkt waar het gaat om de verwerking van persoonsgegevens door Google.

c. Cookies
Focus plaatst bij websitebezoek (beperkt) analytische en functionele cookies met als doel om de website goed te laten functioneren en bezoekersgedrag te analyseren om de website te kunnen verzorgen en te verbeteren. Dit gebeurt anoniem. Dit is een rechtsgeldige verwerkingsgrond ex art. 6 lid 1 onder f AVG.

Bezoekers van de website worden door middel van een pop-up bij een eerste bezoek geattendeerd op het gebruik van cookies, waarbij de keuze wordt gelaten om bepaalde cookies, te weten marketing en tracking cookies, te weigeren.

Op grond van artikel 11.7a lid 3 onder b Telecommunicatiewet is geen toestemming nodig voor cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website (functionele cookies). Dit geldt ook voor analytische cookies, bedoeld om de kwaliteit en bezoekgedrag te analyseren, voor zover daarmee geen of een geringe inbreuk wordt gemaakt op de privacy van de bezoeker. Focus heeft dus een wettelijke basis voor het gebruik van de huidige functionele en anoniem analytische cookies.

Daarbij heeft Focus er via het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics voor zorg gedragen dat er een beperking is aangebracht op de algemene voorwaarden in de overeenkomst met Google, die daardoor niet meer alle gegevens op de daarin aangegeven manieren mag verwerken.