Voortgezet onderwijs

SCHOOLVOORSTELLINGEN

Als verhalend medium is film een populaire bron van vermaak. Daarnaast ook een drager van inhoud die waard is gezien te worden, die je leert over de wereld waarin je leert, die aanleiding geeft tot nadenken en tot gesprek. Sommige films sluiten ontzettend goed aan bij een onderwerp dat binnen schoolverband wordt behandeld, of een onderwerp dat raakt aan de actualiteit. Wil je met je klas een film komen kijken? Dat kan! Er is ontzettend veel mogelijk.

 • Weet je zelf al een titel? Vraag dan aan Focus of die beschikbaar is.
 • Weet je geen titel, maar wel een thema of een gelegenheid. Vraag dan advies aan Focus. Bij sommige films is ook educatief materiaal beschikbaar dat tegen een geringe betaling of soms zelfs gratis beschikbaar wordt gesteld. Een filmvoorstelling is ook nog te verrijken met een inleiding of nagesprek. Ook daarover kan Focus adviseren.
Kosten schoolvoorstellingen:
 • Een exclusieve schoolvoorstelling kost in ieder geval 200 euro (behalve als de kosten van filmhuur hoger zijn.).
 • Vanaf 40 leerlingen > 5 euro per leerling.
 • Wanneer de voorstelling wordt gecombineerd met een inleiding of een zaalgesprek dan is er een geringe meerprijs (afhankelijk van de kosten van de inleider / gespreksleider).

Schoolvoorstellingen kunnen betaald worden met de cultuurkaart.

FOCUS ACADEMY

Onder de naam FOCUS ACADEMY biedt Focus Filmtheater verdiepend educatief aanbod in de vorm van workshops, inleidingen en lezingen. Focus werkt daarin samen met verschillende filmdocenten die zowel met een vast aanbod werken als ook programma’s op maat kunnen maken. Een Focus Academy bestaat uit een theoretisch en praktisch deel: in het praktische deel gaan de leerlingen aan de slag met de kennis die ze net hebben verworven.

Dit zijn voor leerlingen interessante onderwerpgebieden

 • filmgeschiedenis – leerlingen worden ingewijd in de geschiedenis van de film. Hoe en waarom is het medium ontstaan? Hoe heeft het medium zich vanaf het ontstaan ontwikkeld in een tijdsbestek van circa 125 jaar? Wat is de status van het medium geworden?
 • Wat is film – Waaruit bestaat een film? Wat zijn de verschillende componenten die een film tot een film maken? Welke stappen worden genomen voordat de film in de bioscopen of op de vod platforms verschijnen.
 • filmanalyse – Om te kunnen oordelen over een film, moet je weten waar je naar kijkt en hoe je kijkt. Leerlingen leren goed te kijken naar de keuzes die een filmmaker heeft gemaakt m.b.t. de wijze waarop de filmische middelen (camera, licht, geluid, verhaal, personages enz.) zijn ingezet.
 • mediawijsheid – er is zo ontzettend veel beeld om ons heen dat het integraal onderdeel uit maakt van onze belevingswereld, van ons beoordelingsvermogen en dus uiteindelijk van de manier waarop we naar de wereld kijken en denken de wereld te begrijpen. Om al die beelden op waarde te kunnen schatten, om gewogen oordelen te kunnen maken over zin en onzin, zou iedereen getraind kijker moeten worden. Wat wij dagelijks via allerlei schermen zien, zijn de resultaten van ideologische keuzes en technologische innovaties, niet van ongefilterde waarheden.
 • Duurzaamheid – (inhoudsbeschrijving volgt nog)
 • Nederlands Indië – Een programma dat samen met museum Bronbeek ontwikkeld wordt. Bronbeek beschikt over een rijk filmarchief. Het programma bestaat uit een selectie van films die een beeld geven van ons koloniale verleden. Met een kritische oog en de kennis van nu, kijken we naar het beeld dat in deze films gecreëerd wordt. Dit programma sluit aan op het geschiedenisonderwijs in de bovenbouw VO.

Een Focus Academy is meestal 1,5 – 2 uur. Dit kan tevens gecombineerd worden met een filmvoorstelling. Reken daarvoor nog een kleine twee uur extra.

Kosten Focus Academy:

De prijs per leerling is afhankelijk van de groepsgrootte en het gewenste programma. Combineer je het met een filmvoorstelling, dan komen daar de kosten van de filmvoorstelling nog bij. Uiteraard kan dit worden betaald met de cultuurkaart.

WORKSHOPS

Naast kijken, bestuderen en reflecteren, biedt Focus ook praktische workshops, zowel binnen het bereik van filmmaken als