Primair onderwijs

SCHOOLVOORSTELLINGEN

Als verhalend medium is film een populaire bron van vermaak. Daarnaast ook een drager van inhoud die waard is gezien te worden, die je leert over de wereld waarin je leert, die aanleiding geeft tot nadenken en tot gesprek.

Sommige films sluiten ontzettend goed aan bij een onderwerp dat binnen schoolverband wordt behandeld, of een onderwerp dat raakt aan de actualiteit. Wil je met je klas een film komen kijken? Dat kan! Er is ontzettend veel mogelijk:

  • Weet je zelf al een filmtitel? Vraag dan aan Focus of die beschikbaar is.
  • Weet je geen titel, maar wel een thema of een gelegenheid? Vraag dan advies aan Focus. Bij sommige films is ook educatief materiaal beschikbaar dat tegen een geringe betaling of soms zelfs gratis beschikbaar wordt gesteld. Een filmvoorstelling is ook nog te verrijken met een inleiding of nagesprek, ook daarover kan Focus adviseren.

Tarieven

  • Een exclusieve schoolvoorstelling kost in ieder geval 200 euro (behalve als de kosten van filmhuur hoger zijn).
  • Vanaf 40 leerlingen > 5 euro per leerling.
  • Wanneer de voorstelling wordt gecombineerd met een inleiding of een zaalgesprek dan is er een geringe meerprijs (afhankelijk van de kosten van de inleider / gespreksleider).

FOCUS WORKSHOPS

Actief aan de slag met de klas? Focus kan naar wens van de school, op maat een workshop organiseren. Enkele voorbeelden:

  • Stop motion – Stop motion is een techniek waarmee je frame voor frame een filmpje maakt. Door alle afzonderlijke plaatjes achter elkaar af te spelen wek je de illusie van een beweging. Stop motion kan zowel met tekeningen, voorwerpen of levende wezens gemaakt worden. Deze techniek is snel uit te leggen en snel in te zetten: en door dit te doen leer je wat film is, hoe je beweging suggereert en hoe je met tijd om gaat. Het resultaat van de workshop wordt bekeken op het grote doek!
  • Film en natuur – Focus werkt hierin samen met Natuurcentrum Arnhem. Naar aanleiding van een film verzorgt een docent van Natuurcentrum Arnhem een praktisch ingerichte workshop voor de leerlingen. Die workshop kan zowel op school als in Focus of zelfs ergens in de buitenlucht gegeven worden. Interessante filmtitels zijn: De Schooltuin, de Wilde stad, Wad.

Duur en tarieven
Een praktische workshop duurt meestal circa 2 uur. De kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte en het gewenste programma.

PR8FILM

Alle kinderen verdienen een gezonde portie cultuur! Met het PR8cultuurprogramma maken ze kennis met de acht grote Arnhemse culturele organisaties. Al 54 basisscholen doen mee aan dit unieke cultuureducatieproject. Focus Filmtheater is een van de acht culturele organisaties. Voor het schooljaar 2021 – 2022 heeft Focus een programma voor groep 1-2 en groep 5-6. De leerlingen en hun leerkrachten/begeleiders worden ontvangen in Focus. Na een korte inleiding gaat groep 1-2 een animatiefilmcompilatie zien die is samengesteld door Kaboom animatiefilmfestival en groep 5-6 bekijkt de film Lied van de Zee. Voorafgaand aan hun filmbezoek ontvangen de scholen een uitgebreid lesprogramma.

Meer informatie over het pr8cultuurprogramma.