For Sama

For Sama

Waad al-Kateab - 2019 - 100 minuten - taal: Arabisch - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

'For Sama is een hartverscheurend en moedig verslag van het leven in een belegerde stad.'

de Volkskrant

'Een oorlogsfilm en een liefdesbrief: iedereen zou dit moeten zien.'

Trouw

Een jonge arts en een journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen een prachtige baby. Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt ondertussen alle gruwelen rond de oorlog vast. Winnaar Beste Documentaire in Cannes!

Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen. For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. Winnaar van de prijs voor Beste Documentaire op het filmfestival van Cannes.

'Het bijzondere van de film is de mix van home movie van een liefhebbende moeder en reportage waarin Waad de onverschrokkenheid van een oorlogsverslaggever aan de dag legt.'

NRC
Bekijk op IMDB