Tyrannosaur

Tyrannosaur

Paddy Considine - VK - 2011 - 91 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

Te zien op di 8 dec om 19:00, i.h.k.v. ORANGE THE WORLD 2020, een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. Nu harder nodig dan ooit. Na afloop van de film is er een zaalgesprek met een gastspreker van Moviera, een stichting die zich richt op het voorkomen, bestrijden en stoppen van huiselijk geweld.

In dit beklemmende en zeer sterk geacteerde regiedebuut van Paddy Considine (vooral bekend als acteur) maken we kennis met Joseph (Peter Mullan). Joseph wordt geplaagd door zijn drang naar geweld en eindeloze woede, zelfdestructie lijkt het enige doel te zijn.

Tot hij op een dag de liefdadigheidswinkel van de christelijke Hannah (Olivia Colman) binnenvlucht. Terwijl de twee nader tot elkaar komen, blijkt dat Hannah zelf ook een geheim met zich meedraagt. Een geheim dat verwoestende gevolgen op hun beider levens zal hebben.

De Volkskrant: ‘Tyrannosaur, het verbluffend zelfverzekerde regiedebuut van de Britse acteur/scenarist Paddy Considine, laat de kijker pendelen tussen ontroering en afgrijzen.’

Peter Bradshaw van The Guardian: ‘Ik heb Tyrannosaur bekritiseerd horen worden als een film die te dicht in de buurt komt van een akelig cliché. Dat is niet terecht: wat mij betreft is het een diepgaande, weloverwogen ontleding van misbruik en woede en de disfunctionele relaties waaruit die woede voortkomt en in stand wordt gehouden. Een onderzoek naar hoe mensen hun eigen ecosysteem van woede en ongeluk creëren.’