Girls of the Sun

Girls of the Sun

Eva Husson - Frankrijk, België, Georgië, Zwitserland - 115 minuten - taal: Frans, Engels, Arabisch en Koerdisch - ondertiteling: Nederlands

Focus organiseert op zondag 26 januari vanaf 14:00 uur, i.s.m. *Stichting Keyf, een bijzondere middag met film, een nagesprek en muziek. Centraal staat het drama Girls of the Sun.

Deze film is door Stichting Keyf gekozen omdat het een sterk en aangrijpend verhaal vertelt over een bataljon Koerdische vrouwelijke soldaten die door ISIS belaagde Yezidi-vrouwen beschermen en hun leven geven voor fundamentele waarden als vrijheid, gelijkheid en democratie. Na de film is er een gesprek met een vertegenwoordiger van de Yezidi-vrouwenraad. Zij zal ingaan op de film en het lot van de Yezidi-vrouwen.

Girls of the Sun

Een van de belangrijkste personages in de film is Bahar, bevelhebber van een bataljon vrouwelijke, Koerdische soldaten (Filles du Soleil) dat het opneemt tegen ISIS. Bahar besluit terug te keren naar de stad waar een aantal van hen een paar maanden geleden gevangen is genomen door extremisten. Ze ontmoet Mathilde, een Franse journalist, die de eerste dagen van het offensief vastlegt. Deze schokkende vertelling over hoe Koerdische vrouwen slachtoffer zijn geworden van ISIS, is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Gesprek en muziek

Na de film is er een gesprek met een spreker van de Yezidi-vrouwenraad. Zij reageert op de film en deelt haar kennis van de Yezidi-vrouwen met het publiek.

Na het gesprek is er muziek van Kaywan Mariwani. Hij vertolkt Koerdische liederen over liefde, verdriet en vreugde.

*Stichting Keyf 

Stichting Keyf  is deskundig op het gebied van multiculturele samenleving. De stichting richt zich voornamelijk op groepen die het moeilijk vinden om in de Nederlandse samenleving te participeren. De stichting ondersteunt de participatie van deze groepen door projecten, cursussen en bijeenkomsten op te zetten. Door de kennis van de problematiek onder de migranten in Arnhem en netwerken hierin worden multiculturele problemen effectief opgepakt. Het doel van de stichting is dat er een samenleving ontstaat waarin er plek is voor iedereen. Om dit te bewerkstelligen wordt uitgegaan van de kernwaarden: democratie, gendergelijkheid en respect voor de natuur.​