7 januari 2020

Ruim 158000 bezoekers in 2019!

De bezoekersaantallen van Focus Filmtheater over het jaar 2019 overtreffen opnieuw alle verwachtingen. In het eerste volle jaar op de nieuwe locatie aan het Audrey Hepburnplein in Arnhem ontvingen we bijna 158.500 bezoekers. Dit is ruim 47.000 meer dan in 2018 en maar liefst 50% meer dan verwacht.

We zien het publiek steeds diverser worden en zijn ontzettend blij met het snel groeiende aantal mensen uit Arnhem e.o. dat ons weet te vinden. Met vijf filmzalen, een openluchtzaal op het dak en een eigentijds café-restaurant biedt het pand veel mogelijkheden voor een veelzijdige programmering en een uiteenlopend publiek.

Best bezochte films en specials
De best bezochte film van 2019 was, niet geheel onverwacht, Oscarwinnaar Green Book, gevolgd door The Favourite op een tweede plek en op plaats drie Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in… Hollywood, deze week nog bekroond met een Golden Globe voor Beste comedy/musical. Bijzonder is het grote aantal niet-Engelstalige films in de top tien, waaronder het Spaanse Dolor Y Gloria, de Koreaanse publiekstrekker Parasite (nu nog te zien), het Duitse Werk Ohne Autor, de Franse hit Portrait de la jeune fille en feu en Halina Reijns Nederlandse regiedebuut Instinct.

De volledige top tien van 2019:

1. Green Book
2. The Favourite
3. Once Upon a Time in… Hollywood (nog één keer te zien op 12 januari om 19:15)
4. Dolor y Gloria
5. Parasite (nog te zien)
6. Werk Ohne Autor
7. Downton Abbey
8. Portrait de la jeune fille en feu
9. Instinct
10. Rocketman

Niet alleen de premièrefilms, maar ook de speciale programma’s in Focus kennen groeiende bezoekersaantallen. Zo vertoonden we afgelopen jaar twee goed bezochte klassiekerreeksen, met films als Apocalypse Now (nog te zien), The Wizard of Oz, Blade Runner en meerdere klassiekers van grootmeesters als Bernardo Bertolucci, Andrej Tarkovski, Quentin Tarantino en Tsai Ming Liang. Daarnaast organiseerden we een goedbezochte tweede editie van de Arnhemse Uitnacht, trok het film en debatprogramma Movies that Matter On Tour een groeiend aantal bezoekers, vond de eerste editie plaats van het Arnhemse Filmfestival van de Kortste Nacht in samenwerking met GoShort en Gelders Doek, en genoten we van de uitzonderlijk hete zomer met wekenlang uitverkochte openluchtvoorstellingen op het dak.

De jaarlijkse Boek & Film cursus blijkt populairder dan ooit met ruim 300 leden, tegenover 250 in 2018, en Filmclub Arnhem telt inmiddels ruim 600 leden die maandelijks samen een voorpremière kijken met inleiding.

Focus Junior en schoolvoorstellingen
Steeds meer kinderen en jongeren weten de weg naar Focus Filmtheater te vinden. In totaal ontving Focus Junior in 2019 ruim 8000 bezoekers, een forse stijging ten opzichte van de 4200 in 2018. Naast kwalitatieve kinderfilms waren er diverse activiteiten en de jaarlijkse Griezelavond rond Halloween. Daarnaast krijgt Focus een steeds uitgebreider educatie-aanbod met schoolvoorstellingen bij films als Das Schweigende Klassenzimmer, They Shall Not Grow Old (3D) en De Belofte van Pisa, vaak in combinatie met een inleiding of workshop. In samenwerking met Inscience was er een speciale voorstelling rondom de film Missing Link met een inleiding over DNA door een wetenschapper.

Focus | Eten + Drinken
Focus | Eten + Drinken, het café-restaurant onder één dak met het filmtheater, draait inmiddels ook op volle toeren en kijkt terug op een succesvol jaar. De combinatie van filmtheater en een volwaardige horeca blijkt een welkome aanvulling en leidt tot verrassende arrangementen als het wekelijkse filmontbijt op zondag, speciale menu’s bij films en de dit najaar gestarte Eetclub met maandelijks een film en bijpassende gerechten. Bovendien krijgt Focus | Eten + Drinken ook zichtbaar steeds meer bezoekers die niet naar de film gaan, maar alleen komen voor koffie, borrel, lunch of diner.

Lokale samenwerkingen
Op het Audrey Hepburnplein zette Focus bestaande samenwerkingen met o.a. Gelders Doek en ArtEZ voort, maar werden er ook veelvuldig interessante nieuwe samenwerkingen gestart. Zo organiseerden we onder andere de muzikale filmavond Kolonie in bewegend beeld in samenwerking met Museum Bronbeek en ArtEZ, vond de eerste editie plaats van het Mediakunst Festival Arnhem in samenwerking met Museum Arnhem en was er een uitgebreid programma rondom de Slag om Arnhem met onder andere een aantal voorstellingen in samenwerking met Bridge to the Future. Daarnaast waren er interessante samenwerkingen met lokale partijen als Introdans, Boekhandel Hijman Ongerijmd, HAN, ROC, Politie Gelderland, en meer. Ook in 2020 staat Focus Filmtheater natuurlijk weer open voor nieuwe samenwerkingen en verrassende specials!