Focus Academy & Workshops VO

Focus Academy & Workshops VO

Focus Academy & Workshops VO

FOCUS ACADEMY

Onder de naam FOCUS ACADEMY biedt Focus Filmtheater verdiepend educatief aanbod in de vorm van workshops, inleidingen en lezingen. Focus werkt daarin samen met verschillende filmdocenten die zowel met een vast aanbod werken als ook programma’s op maat kunnen maken. Een Focus Academy bestaat uit een theoretisch en praktisch deel: in het praktische deel gaan de leerlingen aan de slag met de kennis die ze net hebben verworven.

Dit zijn voor leerlingen interessante onderwerpgebieden

 • Filmgeschiedenis – leerlingen worden ingewijd in de geschiedenis van de film. Hoe en waarom is het medium ontstaan? Hoe heeft het medium zich vanaf het ontstaan ontwikkeld in een tijdsbestek van circa 125 jaar? Wat is de status van het medium geworden?
 • Wat is film – Waaruit bestaat een film? Wat zijn de verschillende componenten die een film tot een film maken? Welke stappen worden genomen voordat de film in de bioscopen of op de vod platforms verschijnen.
 • Filmanalyse – Om te kunnen oordelen over een film, moet je weten waar je naar kijkt en hoe je kijkt. Leerlingen leren goed te kijken naar de keuzes die een filmmaker heeft gemaakt m.b.t. de wijze waarop de filmische middelen (camera, licht, geluid, verhaal, personages enz.) zijn ingezet.
 • Mediawijsheid – er is zo ontzettend veel beeld om ons heen dat het integraal onderdeel uit maakt van onze belevingswereld, van ons beoordelingsvermogen en dus uiteindelijk van de manier waarop we naar de wereld kijken en denken de wereld te begrijpen. Om al die beelden op waarde te kunnen schatten, om gewogen oordelen te kunnen maken over zin en onzin, zou iedereen getraind kijker moeten worden. Wat wij dagelijks via allerlei schermen zien, zijn de resultaten van ideologische keuzes en technologische innovaties, niet van ongefilterde waarheden.
 • Duurzaamheid – (inhoudsbeschrijving volgt nog)
 • Nederlands Indië – Een programma dat samen met museum Bronbeek ontwikkeld wordt. Bronbeek beschikt over een rijk filmarchief. Het programma bestaat uit een selectie van films die een beeld geven van ons koloniale verleden. Met een kritische oog en de kennis van nu, kijken we naar het beeld dat in deze films gecreëerd wordt. Dit programma sluit aan op het geschiedenisonderwijs in de bovenbouw VO.

Een Focus Academy is meestal 1,5 – 2 uur. Dit kan tevens gecombineerd worden met een filmvoorstelling. Reken daarvoor nog een kleine twee uur extra.

Kosten Focus Academy:

De prijs per leerling is afhankelijk van de groepsgrootte en het gewenste programma. Combineer je het met een filmvoorstelling, dan komen daar de kosten van de filmvoorstelling nog bij. Uiteraard kan dit worden betaald met de cultuurkaart.

WORKSHOPS & MASTERCLASSES

In overleg met de school, regelt Focus ook filmworkshops waarin leerlingen aan den lijve ervaren hoe het is om film te maken, of een specifiek filmgerelateerd aspect te leren. Hoe schrijf je een scenario? Hoe maak je een animatiefilm? Hoe maak je een korte documentaire? Hoe recenseer je een film?

Ook is het mogelijk om een masterclass te krijgen van een filmprofessional die aan de hand van veel voorbeelden uit de eigen beroepspraktijk vertelt over zijn of haar specifieke discipline.

Kosten van workshops en masterclasses zijn afhankelijk van de complexiteit en groepsgrootte.

Maak je eigen poëziefilm

Dit is een vijfdelige lessenreeks voor leerlingen van 12 tot 18 jaar, passend binnen het vak Nederlands en/of CKV. In vijf stappen maken leerlingen kennis met het fenomeen Poëziefilm en gaan zij zelf aan de slag met vorm en inhoud. Dit vindt plaats op school. Het project wordt afgesloten met een premièrevoorstelling in Focus.

 1. Introductie door Helmie Stil (prijswinnende filmmaker – artistiek directeur NPF en poetrycinema) eerste kennismaking met poëziefilms en uitkiezen gedichten voor de films.
 2. Cameratechniek en Audio/Muziek
 3. Filmplan maken
 4. Filmen
 5. Filmen en monteren