Educatie filmfestivals PO

Educatie filmfestivals PO

Educatie filmfestivals PO

Nederland kent een aantal interessante filmfestivals. Zonder uitzondering besteden deze festivals veel aandacht aan het ontwikkelen van educatieve programma’s. Naast aanbod op locatie, tijdens de festivalperiode, kunnen schoolklassen ook festivalprogramma’s volgen in naburige filmtheaters, in enkele gevallen ook buiten de festivalperiodes om. In de afgelopen tijd boden festivals hun programma’s ook online aan. Omdat de festivals hun programma’s afstemmen op hun festivalaanbod en ieder jaar dus weer opnieuw maken, is het handig op de website van het festival zelf te kijken.

De prijs per voorstelling of per leerling is afhankelijk van het gewenste programma. Houd rekening met een bedrag van tussen 5 en 10 euro per leerling.

Focus kan van de volgende festivals schoolvoorstellingen aanbiedingen voor primair onderwijs.

CINEKID

Cinekid is het landelijke festival voor film en beeldcultuur gericht op kinderen. Cinekid biedt een uitgebreid programma tijdens het festival in Amsterdam in oktober en verzorgt daarnaast ook het hele jaar door, in het hele land, workshop(trajecten) en filmvertoningen specifiek voor scholen. Met deze activiteiten zorgt Cinekid dat alle kinderen in Nederland kennis kunnen maken met kwaliteitsfilms en worden zij op intensieve wijze betrokken bij diverse vormen van media(kunst).

In de maand oktober is het scholenaanbod van Cinekid te zien bij Focus Filmtheater: Het aanbod voor 2022 is nog niet bekend.

GO SHORT

Kortefilmplatform Go Short verwondert kinderen door film en laat ze kennismaken met beeldtaal en filmmakers. Kom volgend schooljaar op 8 en 9 september 2022 met je klas naar Go Short Arnhem in Focus, voor een divers programma van korte films die aansluiten bij de kijk- en belevingswereld van basisschoolleerlingen (6 – 12 jaar). In de filmzaal is een professional van één van de vertoonde films aanwezig om alle vragen van de leerlingen te beantwoorden.

Om goed in te spelen op de doelgroep, heeft Go Short de filmprogramma’s verdeeld in middenbouw (groep 3 t/m 5) die films zien over Helden, en de bovenbouw (groep 6 t/m 8) met als thema ‘Geef nooit op’.

In de filmzaal is een professional van één van de vertoonde films aanwezig om alle vragen van de leerlingen te beantwoorden (regisseur, acteur, cameraman/vrouw, producent). Daarnaast ontwikkelt Go Short bij de filmprogramma’s lesmateriaal op LessonUp zodat je in de klas het filmbezoek kunt voorbereiden en over het thema en de films kunt napraten.

Data: donderdag 8 en/of vrijdag 9 september 2022, of online (jaarrond beschikbaar)
De filmprogramma’s vinden in de ochtenden plaats tussen 9:00 en 14:00.
Duur: +/- 60 tot 90 minuten (inclusief nagesprek met filmmaker)
Kosten: € 5,00 per leerling
Website: https://www.goshort.nl/go-short-met-de-klas/
Aanmeldformulier: https://forms.office.com/r/GrejLQ4mzD. Inschrijven voor 8 juli 2022 > Contact: educatie@goshort.nl

 

INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL AMSTERDAM (IDFA)

IDFA is een van de grootse documentaire filmfestivals ter wereld (vindt jaarlijks plaats in Amsterdam in november). Tijdens het festival is er op locatie een uitgebreid scholenprogramma waar indien mogelijk ook filmmakers bij betrokken worden. IDFA ontwikkelt bij alle programma’s ook lesmateriaal dat gratis beschikbaar wordt gesteld. Het scholenprogramma is ook te boeken bij Focus.

Jaarlijks vinden tijdens IDFA in de ochtenden speciale schoolvoorstellingen plaats in verschillende filmtheaters verspreid over Amsterdam. Hier zien leerlingen documentaires die op een persoonlijke en creatieve manier de leefwereld van de vaak jonge hoofdpersonen laten zien. Het kijken van documentaires en de gesprekken die daaruit voortkomen dragen bij aan de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische denkvaardigheden en bewust en actief burgerschap. Elk jaar bezoeken meer dan tienduizend scholieren en studenten van het primair en voortgezet onderwijs, en mbo het festival.  

Ieder jaar breiden de IDFA schoolvoorstellingen zich uit over extra locaties in het land. IDFA hoopt hiermee meer scholieren de kans te bieden om indrukwekkende documentaires op het witte doek te zien en tegelijkertijd het festival gevoel te ervaren. Alle schoolvoorstellingen worden daarnaast aangeboden met filmspecifiek lesmateriaal. Dus kom in november naar een van de aangesloten filmtheaters en ontdek met je leerlingen creatieve documentaires met impact! IDFA 2022 vindt plaats tussen 9 en 19 november.  

*Een aantal films uit de 2020 selectie is nu ook gratis in de klas te bekijken via ons online platform Docschool Online: https://www.idfa.nl/nl/set/151945/idfa-schoolvoorstellingen-2020 . Docenten kunnen zich hiervoor kosteloos aanmelden via deze link: https://www.idfa.nl/nl/info/aanmelden-docschool-online 

OndertitelingInternationale films worden altijd Nederlands ondertiteld. 

Lesmateriaal – Bij iedere documentaire uit het scholierenprogramma biedt IDFA verdiepend lesmateriaal. Hierin staat de maatschappelijke context van de film, filmmaker zelf, en het maakproces centraal. Voorbeelden van algemeen lesmateriaal kun je hier vinden. 

Het aanbod voor 2022 is nog niet bekend.

INSCIENCE

Het uitgangspunt van de educatieve tak van het International Science Film festival Inscience is een kritische houding ten opzichte van wetenschap en media; in de huidige samenleving is dit misschien wel belangrijker dan ooit. InScience combineert in de educatieprogramma’s film en wetenschap en leert leerlingen en studenten om vragen te stellen bij wat ze zien, horen en lezen. De impact van wetenschap op de samenleving staat centraal, van onderzoek naar bacteriën en virussen tot de werking van onze hersenen en de lessen die we uit de geschiedenis mee kunnen nemen. Inscience ontwikkelt ieder jaar een nieuw educatieprogramma voor zowel primair als voortgezet onderwijs. Tijdens een Insciencevoorstelling bekijken leerlingen een film (of korte films) die gerelateerd is aan een wetenschappelijk thema. Daarbij wordt een (jonge) wetenschapper uitgenodigd die vertelt over zijn of haar gebied en vervolgens met de leerlingen in gesprek gaat. Samen met het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit ontwikkelt InScience lesmateriaal bij diverse filmprogramma’s. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt.

Het scholenaanbod van Inscience 2022 volgt t.z.t.

MOVIES THAT MATTER

Het Movies that Matter Festival heeft als standplaats Den Haag, jaarlijks, in april, wordt daar een interessante en relevante selectie van films vertoond die zich bewegen op het snijvlak van maatschappelijke relevantie en mensenrechten. De educatieafdeling van Movies that Matter organiseert filmvertoningen voor het voortgezet onderwijs en het mbo door het hele land. Bij dat aanbod wordt ook lesmateriaal ontwikkeld. Het aanbod verandert ieder jaar.

KABOOM ANIMATION FILMFESTIVAL

Het Kaboom Animation Filmfestival is ontstaan uit een fusie van Holland Animation Filmfestival en Klik!. De eerste editie vond plaats in 2019. Kaboom maakt op maat internationale animatiefilmprogramma’s voor verschillende niveaus onderwijs. Een dergelijk progamma is goed te combineren met bijvoorbeeld een workshop stop-motion of animatiefilmmaken.

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM (IFFR)

Een internationaal vermaard filmfestival (dat jaarlijks plaats vindt in januari/februari in Rotterdam) waar met het Tiger-competitieprogramma een sterke Focus ligt op jonge filmmakers. Christopher Nolan won in 1999 met zijn eerste lange speelfilm Following een Tiger Award. Het programma van IFFR heeft een heel brede internationale scoop met veel aandacht voor minder bekende filmculturen en avontuurlijke randprogramma’s die langs de grenzen van het medium film schuren. International Film Festival Rotterdam maakt film(kunst) een essentieel onderdeel van de persoonlijke en culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Leerlingen maken kennis met de wereld van cinema, onderzoeken thema’s in film en ontwikkelen hun eigen (film)talent.