Educatie filmfestivals VO
Educatie filmfestivals VO
Educatie filmfestivals VO
Nederland kent een aantal interessante filmfestivals. Zonder uitzondering besteden deze festivals veel aandacht aan het ontwikkelen van educatieve programma’s. Naast aanbod op locatie, tijdens de festivalperiode, kunnen schoolklassen ook festivalprogramma’s volgen in naburige filmtheaters, in enkele gevallen ook buiten de festivalperiodes om. In de afgelopen tijd boden festivals hun programma’s ook online aan. Omdat de festivals hun programma’s afstemmen op hun festivalaanbod en ieder jaar dus weer opnieuw maken, is het handig op de website van het festival zelf te kijken.
De prijs per voorstelling of per leerling is afhankelijk van het gewenste programma. Houd rekening met een bedrag van tussen 5 en 10 euro per leerling.
Dit zijn de festivals waar Focus educatieve programma’s van aan kan bieden voor het voortgezet onderwijs.
INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM (IFFR)
Een internationaal vermaard filmfestival (dat jaarlijks plaats vindt in januari/februari in Rotterdam) waar met het Tiger-competitieprogramma een sterke Focus ligt op jonge filmmakers. Christopher Nolan won in 1999 met zijn eerste lange speelfilm Following een Tiger Award. Het programma van IFFR heeft een heel brede internationale scoop met veel aandacht voor minder bekende filmculturen en avontuurlijke randprogramma’s die langs de grenzen van het medium film schuren. International Film Festival Rotterdam maakt film(kunst) een essentieel onderdeel van de persoonlijke en culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Leerlingen maken kennis met de wereld van cinema, onderzoeken thema’s in film en ontwikkelen hun eigen (film)talent.
- Voor: PO, VO
- Festivalperiode: januari/februari – het aanbod is het gehele jaar te boeken!
- Website: https://iffr.com/nl/educatie
- Contact IFFR: educatie@iffr.nl
GO SHORT
Met een divers programma aan korte films over (on)gelijkheid biedt kortefilmplatform Go Short jongeren verdieping en maakt ze wegwijs in beeldtaal. Kom volgend schooljaar op 8 en 9 september 2022 met je klas naar Go Short Arnhem in Focus, voor een bijzonder en inspirerend uitje voor middelbare scholieren (alle niveau’s en jaarlagen). In de filmzaal is een professional van één van de vertoonde films aanwezig om alle vragen van de leerlingen te beantwoorden.
Go Short heeft een divers filmprogramma samengesteld over (On)gelijkheid, dat aansluit bij ieder niveau en jaarlaag van het voortgezet onderwijs.
In de filmzaal is een professional van één van de vertoonde films aanwezig om alle vragen van de leerlingen te beantwoorden (regisseur, acteur, cameraman/vrouw, producent). Daarnaast ontwikkelt Go Short bij de filmprogramma’s lesmateriaal, zodat je in de klas het filmbezoek kunt voorbereiden en over het thema en de films kunt napraten.
Data: donderdag 8 en/of vrijdag 9 september 2022, of online (jaarrond beschikbaar). De filmprogramma’s vinden in de ochtenden plaats tussen 9:00 en 14:00.
Duur: +/- 60 tot 90 minuten (inclusief nagesprek met filmmaker)
Kosten: € 5,00 per leerling (kan betaald worden met CJP-budget van ’22)
Website: https://www.goshort.nl/go-short-met-de-klas/
Aanmeldformulier: https://forms.office.com/r/GrejLQ4mzD. Inschrijven voor 8 juli 2022. > Contact: educatie@goshort.nl
INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL AMSTERDAM (IDFA)
IDFA is een van de grootse documentaire filmfestivals ter wereld (vindt jaarlijks plaats in Amsterdam in november). Tijdens het festival is er op locatie een uitgebreid scholenprogramma waar indien mogelijk ook filmmakers bij betrokken worden. IDFA ontwikkelt bij alle programma’s ook lesmateriaal dat gratis beschikbaar wordt gesteld. Het scholenprogramma is ook te boeken bij Focus.
- Voor: PO, VO, MBO
- Festivalperiode: november
- Website: https://www.idfa.nl/nl/info/onderwijs
- Contact IDFA: educatie@idfa.nl
INSCIENCE
Het jaarlijkse International Science Film Festival in Nijmegen is relatief klein maar heel fijn. Het uitgangspunt van de educatieve tak van het festival: een kritische houding ten opzichte van wetenschap en media; in de huidige samenleving is dit misschien wel belangrijker dan ooit. InScience combineert in de educatieprogramma’s film en wetenschap en leert leerlingen en studenten om vragen te stellen bij wat ze zien, horen en lezen. De impact van wetenschap op de samenleving staat centraal, van onderzoek naar bacteriën en virussen tot de werking van onze hersenen en de lessen die we uit de geschiedenis mee kunnen nemen. Inscience ontwikkelt ieder jaar een nieuw educatieprogramma voor zowel primair als voortgezet onderwijs. Ook voor hoger onderwijs is Inscience interessant. Tijdens een Insciencevoorstelling bekijken leerlingen een film (of korte films) die gerelateerd is aan een wetenschappelijk thema. Daarbij wordt een (jonge) wetenschapper uitgenodigd die vertelt over zijn of haar gebied en vervolgens met de leerlingen in gesprek gaat. Samen met het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit ontwikkelt InScience lesmateriaal bij diverse filmprogramma’s. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt. In dit lesmateriaal komen ook filmeducatieve vragen en opdrachten terug. Meer informatie over onderzoekend leren is in het algemene lesmateriaal te vinden: Lesmateriaal Onderzoekend Leren. Dit materiaal kan voorafgaand en na afloop van het bezoek behandeld worden.
- Voor: PO, VO
- Festivalperiode: november
- Website: https://www.insciencefestival.nl/nl/onderwijs/
- Contact IDFA: educatie@idfa.nl
MOVIES THAT MATTER
Het Movies that Matter Festival heeft als standplaats Den Haag, jaarlijks, in april, wordt daar een interessante en relevante selectie van films vertoond die zich bewegen op het snijvlak van maatschappelijke relevantie en mensenrechten. De educatieafdeling van Movies that Matter organiseert filmvertoningen voor het voortgezet onderwijs en het mbo door het hele land. Bij dat aanbod wordt ook lesmateriaal ontwikkeld. Het aanbod verandert ieder jaar.
- Voor: PO, VO, MBO, HBO
- Festivalperiode: april
- Website: https://moviesthatmatter.nl/educatie/film-in-de-bioscoop/
- Contact: educatie@moviesthatmatter.nl
KABOOM ANIMATION FILMFESTIVAL
Het Kaboom Animation Filmfestival is ontstaan uit een fusie van Holland Animation Filmfestival en Klik!. De eerste editie vond plaats in 2019. Kaboom maakt op maat internationale animatiefilmprogramma’s voor verschillende niveaus onderwijs. Een dergelijk progamma is goed te combineren met bijvoorbeeld een workshop stop-motion of animatiefilmmaken.
- Voor: PO, VO
- Festivalperiode: april – het aanbod is het gehele jaar te boeken!
- Website: https://www.kaboomfestival.nl/year-round/education/
- Contact: educatie@kaboomfestival.nl