5 mei 2023

Gouden Hollywoodklassiekers met inleiding

Er zijn klassiekers, en er zijn KLASSIEKERS. Films die de tand des tijds glorieus hebben overleefd en die nog steeds veel publiek op de been brengen. Op veler verzoek keert Focus’ Hollywoodklassiekerreeks (ook wel bekend als Morgenstond) terug, dit keer in de avond! Te zien zijn vier iconische films uit het Gouden Hollywood van de jaren vijftig. Filmjournalist Kevin Toma verdiept iedere filmvertoning met een verrassende, rijk geïllustreerde inleiding.

di 16 mei | 19:30 uur
Singin’ in the Rain
Stanley Donen | VS 1953 | 103 min
Legendarische musical met Gene Kelly in één van zijn beste rollen! Acteurs Don Lockwood (Kelly) en Lina Lamont zijn in de hoogtijdagen van de stomme film onbetwiste kassamagneten. Maar dan gaat Hollywood over naar de geluidsfilm, en blijkt Lina een stem als een kraai te hebben. Misschien, oppert bevriend pianist Cosmo, is het een idee om de zoetgevooisde Kathy haar teksten te laten inspreken? Behalve de iconische titelsong bevat Singin’ in the Rain aanstekelijke liedjes als ‘Make ‘m Laugh’ en ‘Good Morning’, waarbij natuurlijk fantastisch gedanst wordt.

di 23 mei | 19:30 uur
Rebel without a Cause
Nicholas Ray | VS 1955 | 111 min
Een van de grootste iconen die Hollywood heeft voortgebracht is James Dean, de jonge acteur die slechts in drie films zou spelen voor hij in 1955 op tragische wijze verongelukte. Rebel without a Cause van Nicholas Ray, zijn tweede film, was hem op het lijf geschreven. Dean speelt de rol van Jim Stark, een rusteloze tiener die altijd gedoe heeft met de politie. Op het politiebureau ziet hij de mooie Judy (Natalie Wood). Hij volgt haar, vraagt haar uit, en komt dan in conflict met Judy’s vriend Buzz. In zijn drang om zich te bewijzen, gaat hij tot het uiterste. Rebel without a Cause werd een groot internationaal succes, maar James Dean heeft het zelf niet meer mee kunnen maken.

di 30 mei | 19:30 uur
Niagara
Henry Hathaway | VS 1953 | 88 min.
In deze in schitterend technicolor gefotografeerde film noir met sterren als Marilyn Monroe en Joseph Cotton is misschien wel de belangrijkste rol weggelegd voor de spectaculaire Niagara watervallen, op de grens tussen Amerika en Canada. Tot op de dag van vandaag een populaire bestemming voor pasgehuwden. Zo ook in deze film, waarin newlyweds Polly en Ray worden meegesleurd in een reeks sinistere gebeurtenissen door hun nieuwe kennissen George en Rose.

di 6 juni | 19:30 uur
North by Northwest

Alfred Hitchcock | VS 1959 | 136 min
Cary Grant speelt geslaagd reclameman Roger Thornhill, die wordt aangezien voor de crimineel George Kaplan. Hierdoor raakt Thornhill verzeild in een gevaarlijke wereld waarvan hij het bestaan voorheen niet eens kende. Hij wordt het doelwit van een serie moordaanslagen, verdacht van spionage en moord, het slachtoffer van verraad én gegrepen door hartstochtelijke liefde. Deze klassieker onder de thrillers behoort tot de allerbeste films die Hitchcock maakte: een supercocktail van spionage, romantiek, humor en spanning!