Rebel without a Cause

Rebel without a Cause

Nicholas Ray - VS - 1955 - 111 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 6 jaar en ouder
  • angst
  • geweld

Slechts eenmalig te zien op dinsdag 23 mei om 19:30 uur met inleiding van filmjournalist Kevin Toma!

Een van de grootste iconen die Hollywood heeft voortgebracht is James Dean, de jonge acteur die slechts in drie films zou spelen voor hij in 1955 op tragische wijze verongelukte. Rebel without a Cause van Nicholas Ray, zijn tweede film, was hem op het lijf geschreven.

Terwijl Nicholas Ray aanvankelijk Marlon Brando op zijn verlanglijstje had staan. Dean speelt de rol van Jim Stark, een rusteloze tiener die altijd gedoe heeft met de politie. Het niet al te goed functionerende gezin is onlangs nog naar Los Angeles verhuisd in de hoop Jim weg te houden van een misdadig bestaan. Tevergeefs zo blijkt, wanneer Jim wordt opgepakt wegens dronkenschap. Op het politiebureau ziet hij de mooie Judy (Natalie Wood). Hij volgt haar, vraagt haar uit, en komt dan in conflict met Judy’s vriend Buzz. In zijn drang om zich te bewijzen, gaat hij tot het uiterste.

Rebel without a Cause werd een groot internationaal succes, maar James Dean zou het zelf niet meer meemaken: een maand voor de film in de bioscopen verscheen, botste hij met zijn Porsche Spyder op een andere auto.

Bekijk op IMDB