E.T.

E.T.

Steven Spielberg - VS - 2022 - 115 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

Te zien i.h.k.v. de film-en-debatreeks Fiction meets Science in Space, waarin we aan de hand van vier sciencefiction films in gesprek gaan met wetenschappers en kunstenaars over waar fictie en wetenschap elkaar ontmoeten. Met nagesprek in het Nederlands.

De vraag der vragen: Zijn wij alleen in dit universum?

Het antwoord is te vinden in veel sciencefiction films, maar in geen enkele zo ontroerend als in E.T. Waar veel science fiction gaat over aliens die de wereld over komen nemen zoals Independence day (1996) en The Day the Earth Stood Still (2008), vertelt E.T. het hartverwarmende verhaal van vriendschap tussen een jongetje en een buitenaards wezen. Zo kan het natuurlijk ook.

De wetenschap heeft ook verschillende antwoorden over buitenaards leven, zo stellen sommige wetenschappers dat we al lang worden bezocht door buitenaards leven, terwijl weer andere zeggen dat we toch echt alleen zijn in het grote niets. Tijdens deze magische avond (op het dak van het Focus), gaan we in gesprek met wetenschapsjournalist George van Hal over buitenaards leven, en waarom E.T. misschien wel helemaal nog niet zo ver van je bed is.

Nagesprek (in het Nederlands) met George van Hal

Hij schrijft over sterrenkunde, natuurkunde, ruimtevaart en de echte wetenschap in sciencefiction(films). In 2015 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact over dat laatste onderwerp zijn eerste boek, Robots, Aliens en Popcorn. In de jaren daarna volgden meerdere boeken over wetenschap – van de waanzinnige belofte van quantumcomputers tot de mafste dingen die je tegen kunt komen in de diepe kosmos.