Arnhem Electricity Week: Solarstratos the Birth of a Dream

Arnhem Electricity Week: Solarstratos the Birth of a Dream

Stéphane Chopard - Zwitsterland - 2021 - 52 + 45 minuten - taal: Engels

Op dinsdag 28 mei vertonen we in het kader van Arnhem Electricity Week 2024 in samenwerking met Inscience de opmerkelijke documentaire Solarstratos over een futuristisch project dat beoogt de luchtvaart ingrijpend te transformeren en te verduurzamen. Bij deze filmvertoning is een groep studenten van de HAN aanwezig die vertellen over hun deelname aan het Solarboat project.

Onze planeet verkeert in een staat van ecologische verwaarlozing. We zijn ons bewust van de ingrijpende gevolgen van de opwarming van de aarde. Het is niet de vraag óf er een energietransitie moet plaatsvinden, maar hoe die vorm moet krijgen. En voor welke technologische en maatschappelijke uitdagingen die ons stelt. De luchtvaart is een van de sectoren waarin de noodzaak van verduurzaming luid te horen is.

SolarStratos is het futuristische project onder leiding van Raphaël Domjan. Deze eco-avonturier en pionier wil een vliegtuig ontwikkelen dat mensen door de stratosfeer kan sturen uitsluitend aangedreven door zonne-energie. Om dit hoopvolle project van de grond te krijgen, heeft Domjan een groep gedreven en getalenteerde ingenieurs, technici en wetenschappers van over de hele wereld bijeen gebracht. Er moeten technologische grenzen verlegd worden om een uniek vliegtuig te kunnen ontwerpen, bouwen en luchtwaardig te maken. Vele maanden van intensief onderzoek en doorontwikkeling zijn er nodig om deze uitdagingen aan te gaan en daarmee een nieuw tijdperk voor de luchtvaart in te luiden.

De HAN Solarboat

De HAN Solarboat is een boot die op zonne-energie vaart. Aan deze boot wordt gewerkt door enthousiaste studenten van verschillende opleidingen van de HAN University of Applied Sciences en van andere onderwijsinstellingen én door professionals van Qconcepts Design & Engineering. De HAN Solarboat neemt deel aan nationale én internationale races, zoals het NK Zonneboot in Akkrum en de Monaco Energy Boat Challenge.