Apocalypse Now: Final Cut

Apocalypse Now: Final Cut

Francis Ford Coppola - USA - 1979 - 183 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • geweld

"Adembenemend... meer diepte en details... Nu valt extra op hoe secuur Coppola zijn film heeft gecomponeerd."

NRC

"Spectaculaire restauratie van geluid en kleur... krijgt nu nog meer lading... verbluffende, ongekend contrastrijke kleurpracht."

Volkskrant

Digitale 4K-restauratie van Francis Ford Coppola’s epos uit 1979 over de waanzin van de Vietnamoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall en Dennis Hopper. Lange film met pauze!

De opnames van deze film worden wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. Francis Ford Coppola’s oordeel over Apocalypse Now ‘Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.’ mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen.

Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de waanzinnige kolonel Kurtz (‘I’ve seen horrors…’) die heerst over een zelfgeschapen minirijkje in de jungle, en Dennis Hopper speelt een doorgeflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hoppers drugsdoordesemde zelf blijft. De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvalls optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld. Twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign.
De Final Cut (2019) van Francis Ford Coppola is een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix (nu met de ultralage geluiden van de helikopter) en is twintig minuten korter dan Redux.

"Steengoede film die terecht de klassiekerstatus verwierf... vol met iconische scènes... prachtig geschreven... een meesterwerk dat het grootst mogelijke scherm verdient."

VPRO Cinema
Bekijk op IMDB