JFF: Whiplash

JFF: Whiplash

Damien Chazelle - VS - 2014 - 106 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • discriminatie
  • grof taalgebruik

Op zondag 29 oktober 2023 staat Focus in het teken van jazz! Onder de vlag van het Jazz Film Festival worden er dat hele weekend op drie plekken in Gelderland jazzfilms vertoond, met op 27 oktober een programma in Wageningen, op 28 oktober in Oosterbeek en op 29 oktober in Arnhem (Focus). Bekijk hier het programma

Na de film Bird (13:15 uur) met inleiding, een optreden van ‘uplifting jazz-fusion band’ Ashorman (16:45 uur) en een jazzdiner (17:45 uur) sluiten we de dag af met de film Whiplash. Na afloop is er een zaalgesprek met de Arnhemse jazzmusicus Guus Tangelder en een docent en oud-studenten van het conservatorium.

De veelbekroonde film Whiplash gaat over de jonge conservatoriumstudent Andrew Neyman die door een van zijn docenten tot het uiterste wordt gedreven. Andrew is van plan om koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden. De briljante muziekdocent Terence Fletcher, die bekend staat om zijn gevreesde, spartaanse lesmethodes, leidt het beste jazz-ensemble van de school. Hij ontdekt de ambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band terecht komt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin.

Het nagesprek gaat over het spanningsveld waarin opleiding en talentontwikkeling zich afspeelt. Waar liggen de grenzen, wanneer worden die overschreden?

PROGRAMMA JAZZ FILM FESTIVAL

13:15 Bird + concert ‘uplifting jazz-fusion band’ Ashorman
17:45 Jazzfilmdiner in Focus | Eten + Drinken
19:30 Whiplash
-> er zijn dagkaarten verkrijgbaar, maar de voorstellingen zijn ook los te bezoeken. Zie hieronder voor kaartverkoop. 

TICKETS

Dagkaart jazzfilmfestival

Er is een dagkaart te koop voor de gehele festivaldag (excl. diner): de voorstelling van Bird (inclusief inleiding en concert) en de voorstelling van Whiplash (inclusief zaalgesprek over talentontwikkeling). Deze dagkaart (€27,50) is hier te koop. Losse tickets zijn te koop via de pagina’s van Bird (kies voor film + concert) en Whiplash.

Jazzfilmdiner

Om 17:45 uur wordt er in Focus: Eten + Drinken aan lange tafels een jazzdiner aangeboden voor een bedrag van €32,50 euro exclusief drankjes. Het jazzfilmdiner kan gereserveerd worden via Focus: Eten + Drinken (kies bij online reserveren voor de optie Jazzfilmdiner of telefonisch via 1900-600 onder vermelding van ‘jazzfilmdiner’.) Het aantal plaatsen voor dit diner is beperkt.

Het diner bestaat uit:
  • voorgerecht: brood met dips (spinazie & artisjokdip, spicy cajun-mosterddip, New Orleans tomaten-horseradishdip)
  • hoofdgerecht: vegan Jambalaya New Orleans (rijstschotel) met cajunkruiden, tuinerwten, cannelinibonen, cashewnoten en rijst
  • nagerecht: Bananas Foster (bananen met vanille-ijs, karamelsaus, kaneel en bruine rum)
  • koffie of thee