Daughters of the Sun

Daughters of the Sun

Reber Dosky - Nederland - 2023 - 75 minuten - taal: Koerdisch - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst

'Een film die rijk is aan visuele metaforen'

De Filmkrant

'Diverse verhaallijnen vervlecht met sfeerbeelden'

de Volkskrant

'Getuigenissen van Jezidi-vrouwen zijn gruwelijk en indringend'

NRC

Hartverscheurend maar hoopvol verhaal over jonge Jezidi-vrouwen uit Iraaks Koerdistan, die ontvoerd werden door IS en na jarenlange slavernij terugkeren naar hun gemeenschap. De Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky volgt negen van de meer dan 7.000 Jezidi-vrouwen die dit lot ondergingen.

In 2014 viel de Islamitische Staat de provincie Sinjar in Iraaks Koerdistan aan. Een plek waar vooral Jezidi leven, een religieuze gemeenschap met veel tradities. Veel oudere mannen en vrouwen werden geëxecuteerd. Jonge vrouwen werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Sinds de bevrijding van Sinjar in 2016 door de Koerdische strijdkrachten zijn veel van hen teruggekeerd naar vluchtelingenkampen rondom Duhok. Maar het is de vraag of de getraumatiseerde vrouwen een nieuw leven kunnen beginnen.

De Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky volgt in Daughters of the Sun negen vrouwen, die hulp krijgen van theatermaker Hussein, die zich hun lot aantrekt en hen op weg helpt. Hij bemiddelt ook bij de bevrijding van vrouwen die nog als slaaf worden gehouden van gevluchte IS-strijders in Turkije. Dosky heeft gefilmd in Lalish, het spirituele centrum van de Jezidi’s. Daughters of the Sun is het hartverscheurende verhaal van maar liefst 7.000 Jezidi-vrouwen die steeds meer in de vergetelheid raken.