18 juni 2024

Zomerprogramma op het dak bekend

Er gaat niets boven een zomerse filmvoorstelling onder de sterrenhemel! Vanaf begin juli tot in september vertonen we in onze openluchtzaal op het dak een afwisselend programma met onder meer roadmovies, films over sport, klassiekers, publieksfavorieten en een vijftal films van Yorgos Lanthimos. Queer Collective komt de sfeer verhogen met twee heel erg fijne queerklassiekers en in september herdenken we de Slag om Arnhem. En natuurlijk is er ook het onderdeel ‘je kunt het dak op’ waarvoor onze bezoekers zelf een voorstel mogen doen.

Zelf een film aandragen voor op het dak? Klik dan hier

De kaartverkoop is begonnen! Bekijk het programma hier en wees er snel bij. Traditiegetrouw zit de dakzaal snel vol… De voorstellingen gaan altijd door; bij slecht weer verplaatst de film naar binnen. Je kunt dus met een gerust hart kaartjes kopen!

Nog wat fris? Er zijn Sit & Heat kussens en dekentjes aanwezig op het dak!

Thema’s

Het Focus op het dak-programma is onderverdeeld in een aantal thema’s:

On the road

Films: Easy rider, The Darjeeling LimitedInto the wildRabatBadlandsHytti nr 6The Straight Story
Een van de gouden regels van de roadmovie is dat onderweg zijn belangrijker is dan ergens aankomen. Of je nou per motor, trein, auto of tractor de wereld intrekt, je maakt wat mee, je maakt wat door en daar komt flink wat bloed, zweet en tranen bij kijken. En in sommige gevallen is de soundtrack bijna iconischer dan de film zelf.

Sportzomer

Films: Chariots of FireVentouxNext Goal WinsBattle of the SexesCandy: A Skater’s Mind
Winnen is belangrijker dan meedoen deze zomer. Je kunt je natuurlijk met chips en bier voor de televisie verschansen, om het ene na het andere grote sportevenement te verteren, maar een stuk sportiever is het de drie trappen van Focus te beklimmen om in de openlucht te kijken naar de verhalen achter al die fysieke dadendrang. Tragiek is er ook, want soms spatten Olympische dromen uiteen.

Klassiekers

Films: Donnie DarkoOldboyThe Devil Wears PradaSabrinaJunoThe Straight StoryFucking AmalBlood SimpleMovingLupin III
We verleggen ons 50-delige jubileumprogramma deze zomer ook even naar de dakzaal, want persoonlijke favorieten (gekozen door mensen uit ons netwerk!) als Donnie Darko, Old Boy en Juno zijn natuurlijk perfect voor een voorstelling onder de sterren. Uiteraard is er het jaarlijkse eerbetoon aan Audrey Hepburn en vertonen we met groot genoegen een aantal digitaal gerestaureerde klassiekers. Omdat de filmgeschiedenis een steeds mooiere schatkist wordt.

Yorgos Lanthimos

Films: The FavouriteThe LobsterPoor ThingsDogtoothThe Killing of a Sacred Deer
Een van de opvallendste regisseurs van deze tijd is een geniale Griek die uit zijn grenzeloos wonderlijke filmische universum de meest fantastische verhalen opdiept. Niets is wat het lijkt in de films van Yorgos Lanthimos die ontzettend graag conventies, verwachtingen en heilige huisjes pootje licht en verwarring zaait. Zijn nieuwste film – Kinds of Kindness – gaat deze zomer in première, we vertonen vijf eerdere titels op het dak.

Best of 2023

Films: All of Us StrangersFallen LeavesPast LivesSongs of Earth
Sommige filmjaren zijn zo ontzettend goed, dat je gewoon geen tijd hebt om alles te gaan zien. Daarom dus, een paar hoogtepunten uit het afgelopen jaar als reprise in de openlucht.

Queer Collective presents…

Films: BoundVelvet Goldmine
Vorig jaar was het vierdelige programma van Queer Collective een kers op de dakfilmtaart. Omdat het collectief het ontzettend druk heeft met hun kroeg, de Kurk, dit jaar ‘slechts’ twee films. Maar wat voor films! Twee heel erg fijne queerklassiekers uit de jaren negentig die door de mensen van Queer Collective worden ingeleid. En misschien is er toch een klein quizje…

80 jaar Slag om Arnhem

Film: Theirs is the GloryA Bridge Too Far
In september wordt in Arnhem en omstreken herdacht dat het 80 jaar geleden is dat de slag om Arnhem plaats vond. Een markante gebeurtenis die in het collectieve Arnhemse geheugen genesteld is én heeft geleid tot twee iconische films: het epische spektakel A Bridge Too Far, natuurlijk, maar ook Theirs is the Glory waarin echt bij de slag betrokken soldaten en medisch personeel een jaar na dato zichzelf speelden in een filmische reconstructie. Beide films zijn te zien op het dak!

Je kunt het dak op

Ieder jaar weer een feest: de persoonlijke keuzes van het Focus-publiek. Want wat wilde jij nou altijd nog een keer zien in onze dakzaal? Doe Focus een goed gemotiveerd voorstel. Een pluspunt is uiteraard als je de film zelf wilt inleiden. Zingen mag overigens ook, of een dansje doen, een gesprek starten met het publiek, verzin het maar. Zie pag.. voor meer informatie.

De spelregels

  • Niets zo veranderlijk als het Nederlandse (winter)weer! Bij slecht weer wordt de voorstelling verplaatst naar binnen. Het gaat dus sowieso door!
  • Trek voldoende laagjes kleding aan: zorg dat je er warm bij zit. Als fijn, warm extraatje zijn alle stoelen uitgerust met een Sit & Heat kussentje en een deken.

Online tickets kopen

Er is maar beperkt plek in de dakzaal, dus we raden aan om op tijd online tickets te kopen (reserveren is niet mogelijk, alleen online verkoop).