Movies that Matter: The Mind Game

Movies that Matter: The Mind Game

Eefje, Els Blankevoort, van Driel - België, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Nederland, Roemenië - 2023 - 61 minuten - taal: Dari (Oostelijk Perzisch), Engels, Nederlands - ondertiteling: Nederlands

Te zien i.h.k.v. Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma. Na de film is er een zaalgesprek met journalist en schrijver *Irene van der Linde, die veel over migratie en asiel schrijft. Vragen die aan bod komen zijn: waarom loopt het Nederlands vluchtelingenbeleid zo hopeloos vast? Wat staat ons (en de rest van de wereld) nog te wachten? Zijn er humane en realistische oplossingen?

Intiem vervolg op het prijswinnende Shadow Game. Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling.

Voorafgaand aan The Mind Game, wordt de korte film When I Grow Up vertoond. Zie onderaan deze pagina voor meer informatie.

Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips opgenomen met zijn telefooncamera, en in boodschappen aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, doet hij verslag.

Hij weet zeker dat als hij aangekomen is, hij kan ontspannen, naar school gaan en een nieuw leven beginnen. Maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan.

*Biografie Irene van der Linde

Irene van der Linde is schrijver en journalist. Ze werkt als redacteur bij De Groene Amsterdammer, waar ze onder andere schrijft over migratie en asiel. Sinds 2001 reist ze met documentair fotograaf Nicole Segers langs de grenzen van Europa. Onlangs publiceerden ze ‘Bloed en honing, ontmoetingen op de grenzen van de Balkan’ (Boom, 2020), een unieke combinatie van literaire non-fictie en fotografie, over de betekenis van de nieuwe grenzen in voormalig Joegoslavië en Albanië. Eerder verschenen ‘Het einde van Europa’ (2004) – over de 7000 km lange oostgrens van de EU, in Franse vertaling genomineerd voor de Prix du Livre Européen – en ‘Het veer van Istanbul’ (2010).’

Voorfilm When I Grow Up

Voorafgaand aan The Mind Game, wordt de korte film When I Grow Up vertoond. Een film door Claire Billet en Olivier Jobard. Op 24 februari 2022 viel het stil in de schoollokalen in Oekraïne toen het nieuws bekend werd over de dreigende Russische invasie. In de daaropvolgende maanden werd het onderwijs van jongeren – de sleutel tot hun toekomst – op zijn kop gezet toen gebouwen in het hele land, inclusief scholen, meedogenloos werden gebombardeerd. Maar dit is slechts de helft van het verhaal. De vastberadenheid, eenheid en solidariteit van Oekraïense jongeren, samen met de steun van de Europese Unie, hielp hen om de invasie te trotseren en prioriteit te geven aan de voortzetting van hun opleiding. In het hele land worden scholen herbouwd en klaslokalen hersteld. Kinderen kunnen weer gaan studeren, hun gekozen carrière voortzetten en de volwassenen worden die ze willen zijn. Hun ambitie is sterker dan ooit.

When I Grow Up documenteert de moed en vastberadenheid van deze jonge mensen. Het gaan in op de innerlijke kracht, toewijding en doorzettingsvermogen die kenmerkend zijn voor elk kind wiens dromen sterker zijn dan de gevolgen van de oorlog. Door deze jongeren een stem te geven, documenteren we hoe, ondanks de zware tol van de oorlog, moed en hoop op een mooie toekomst altijd de overhand hebben.

De korte film wordt in ruim elf landen uitgezet om aandacht te vragen voor humanitaire hulp voor kinderen in en uit oorlogsgebieden. De Europese Unie heeft in 2022, 100 miljoen euro uitgegeven om Oekraïense jongeren weer naar school te krijgen, onder de campagne Education, No Matter What! Maar Oekraïne is niet het enige land waar de toegang tot (kwaliteitsonderwijs) wordt verstoord, zoals het geval is voor miljoenen kinderen die in vele humanitaire crises over de hele wereld terechtkomen. Dit is niet aanvaardbaar. Onderwijs is een fundamenteel mensenrecht en een basisbehoefte voor een betere toekomst en eerlijkere samenlevingen. Het is in het belang van het kind en de samenleving om onderwijs niet te onderbreken, hoe ernstig de crisis ook is. Onderwijs is de drijvende kracht achter verandering. Onderwijs moet altijd mogelijk zijn, wat er ook gebeurt.