Once Upon a Time in the West

Once Upon a Time in the West

Sergio Leone - Italië, VS - 1968 - 166 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

Op 6 juli 2020 overleed componist Ennio Morricone wiens iconische soundtrack op grootse wijze heeft bijgedragen aan de roem van ONCE UPON A TIME IN THE WEST, de klassieke ‘spaghetti-western’ van Sergio Leone. Met onder andere Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards en Charles Bronson. Lange film zonder pauze.

Morricone componeerde voor ieder hoofdpersonage een eigen motief. Met als bekendste de ijle mondharmonicaklanken die ook het onheilszwangere begin markeren. In de indrukwekkende vijftien minuten durende openingsscène maken we kennis met een geheimzinnige mondharmonicaspeler die samen met een bandiet met een gouden hart een knappe, jonge weduwe te hulp schiet in haar strijd tegen een paar outlaws. Bernardo Bertolucci en Dario Argento schreven mee aan het scenario en de cameraregie was in de kundige handen van Tonino Delli Colli die met vele grote Italiaanse filmmakers werkte.

Ruim vijftig jaar na verschijnen is de klassiekerstatus van deze film onbetwist en blijft Morricone (die tot zijn recente dood productief was en voor The Hateful Eight in 2016 een Oscar won) in de eerste plaats de componist van de meest bewonderde en meest verkochte filmscores aller tijden.