Gunda

Gunda

Viktor Kosakovskiy - Noorwegen, VS - 2020 - 93 minuten - taal: Geen dialoog
  • alle leeftijden

'Onbeschrijflijk mooie natuurdocumentaire.'

de Volkskrant

'Meditatief, vervreemdend en manipulatief.'

NRC

Een hartveroverende film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt.

Als vierjarige had Victor Kossakovsky een tijd lang een biggetje als beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee; een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Maar, terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaireregisseurs van de wereld, kreeg hij de film maar niet van de grond. Tot, na een kwart eeuw, de tijd eindelijk rijp bleek te zijn.

In zijn zoektocht naar de ”Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”. Haar volgen we terwijl ze biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is bijzonder om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden.

In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol in beeld gebracht. Het zwart-wit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen. Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

Piclfilms van Focus Arnhem