Film als filosofie 2: Film en identiteit

Film als filosofie 2: Film en identiteit

Kevin Toma en Sabine Winters - 2023 - 120 minuten - taal: Nederlands

In maart 2023 verzorgen filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters de vierdelige cursusreeks Film als filosofie over de relatie tussen film en filosofie. Aan de hand van vier thema’s – en heel veel prikkelende en verrassende filmfragmenten uit de klassieke en hedendaagse wereldcinema – laten ze zien dat film je kan laten filosoferen, zoals dat met woorden onmogelijk is. Deze tweede avond draait om het thema ‘film en identiteit’.

De cursus bestaat uit vier woensdagavonden (vanaf 19:00 uur) in maart 2023; elke avond heeft zijn eigen thema. De bijeenkomsten zijn los te bezoeken, maar ook als reeks. Wil je deelnemen aan de hele reeks dan is dat voordeliger. Bekijk hier de gehele cursus en de aanmeldprocedure.

Bijeenkomst 2: Film en identiteit

Wie ben ik? Hoe definieer ik mijn identiteit en baken ik af wie ik zeg te zijn? Aan de hand van mijn herinneringen? Mijn geschiedenis? Mijn lichaam, of mijn handelingen? Op een van de kernvragen van de filosofie zijn ontelbare antwoorden of deelvragen te verzinnen, en films dragen daar graag hun eigen steentje aan bij. Vanwaar die fascinatie voor dit onderwerp, en hoe zetten films ons niet alleen aan tot het nadenken erover, maar misschien ook tot een nieuw of verfrist besef van wie we zijn?