Zevendelige cursus in maart en april

Zevendelige cursus in maart en april

‘Even een filmpje pakken.’ Wie doet het niet? Anders dan een goed boek of een muziekstuk associëren we film vaak met gemakkelijk amusement. Maar film biedt als kunstvorm zoveel meer; zelfs wanneer we geloven dat we kijken met het verstand op nul, trekken we conclusies over wat we zien en horen. We worden aan het denken gezet.

Als vervolg op de succesvolle cursus ‘De denkende film’, die Volkskrant-filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters in 2017 in Focus Filmtheater gaven, ontwikkelden zij de cursus Film als filosofie. Steeds meer (film)filosofen zijn het erover eens: film kan de toeschouwer aan het filosoferen zetten zoals dat met woorden onmogelijk is. Een fascinerend uitgangspunt, dat Toma en Winters in deze zevendelige interactieve cursus (waaronder een voorstelling van de film ARRIVAL) gaan onderbouwen aan de hand van onderwerpen als (film, filosofie en) tijd, verveling en identiteit. Met natuurlijk heel veel prikkelende en verrassende filmfragmenten uit de klassieke en hedendaagse wereldcinema.

De cursus Film als Filosofie beslaat zeven dinsdagen in maart en april 2019. Aanvangstijd is 19:00u. tot ca 21:00u. Iedere cursusavond heeft een eigen thema. De eerste twee bijeenkomsten komen overeen met de vorige cursus, De Denkende Film:

PROGRAMMA

12 maart: Film als filosofie: een inleiding
19 maart: Filmwerelden: hoe creëren films hun eigen werelden? In hoeverre zijn deze werelden echt?
26 maart: Personages: het zijn net echte mensen. Of zijn ze echter dan mensen?
2 april: Realisme: hoe verhouden film en werkelijkheid zich tot elkaar?
9 april: Filmvertoning Arrival, ivm bijeenkomst over film, filosofie en tijd
16 april: Film, filosofie en tijd: over hoe films je niet alleen aan het denken zetten over tijd, maar ook je waarneming van tijd kunnen veranderen; dit grotendeels aan de hand van Denis Villeneuve’s Arrival.
23 april: Film, filosofie en verveling: hoe films, bij uitstek het medium van het makkelijke, snelle vertier, ons anders naar verveling kunnen laten kijken en ons op een constructieve manier aan het vervelen kunnen zetten.

DEELNAMEKOSTEN

hele cursus > 6 bijeenkomsten plus filmvoorstelling
normale prijs 100,-
f-pas/GFO-pas 90,-
student: 75,-
bijbetalinge cinevillepashouder 55,-

gedeeltelijke cursus > 4 bijeenkomsten plus filmvoorstelling (niet de eerste twee bijeenkomsten)
normale prijs 70,-
f-pas/GFO pas 60,-
student 50,-
bijbetaling cinevillepashouder 30,-

De cursus is ook los te bezoeken, de entreeprijs is dan € 18,- (F-pas € 16,-).

AANMELDING

Stuur vóór 7 maart 2019 een e-mail naar info@focusarnhem.nl met als onderwerp ‘cursus film als filosofie’, met de volgende gegevens:
o Naam, voornaam (of -letters), adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres
o Of u de hele reeks (6 bijeenkomsten inclusief filmvoorstelling) of een gedeelte (4 bijeenkomsten inclusief filmvoorstelling, startend op 26 maart) wilt volgen.
o Heeft u een F-pas (de kortingspas van Focus), of een vriendenpas van Focus, vermeld dan tevens het pasnummer.

En maak het verschuldigde bedrag over naar IBAN: NL85 RABO 0150 7168 34 t.n.v. stichting FOCUS Filmtheater onder vermelding van “cursus film als filosofie “. Indien de naam in de e-mail niet overeenkomt met de naam op het bankafschrift, zet dan in de overschrijving voor wie de betaling gedaan is. Let op: de datum van de betalingsbijschrijving geldt als aanmeldingsdatum.

F ilms in deze special