Descending the Mountain

Descending the Mountain

Maartje Nevejan - Zwitserland - 2021 - 78 minuten - taal: Engels, Duits - ondertiteling: Nederlands

'Het psychedelische Descending the Mountain verleidt de kijker om de blik te verruimen.'

De Volkskrant

'Een dromerige documentaire.'

De Filmkrant

Wat gebeurt er als je magic mushrooms geeft aan ervaren Zen-beoefenaars die nog nooit drugs hebben gebruikt? Wat leert ons dat over de mystieke ervaring van eenheid met de natuur?

Psychiater Franz Vollenweider en Zen-meester Vanja Palmers zetten een legaal wetenschappelijk experiment op in een klooster op de top van Mount Rigi in Zwitserland.

Precies vijftig jaar nadat magische paddestoelen (oftewel psilocibine) officieel verboden werden, begint er een nieuw verhaal in wat de ‘psychedelic renaissance’ genoemd wordt. Op de laatste dag van een vijfdaagse Zen-sessie, krijgen monniken en langdurig Zen meditatie-beoefenaars, dubbelblind, een hoge dosis magic mushrooms toegediend, of een placebo.

In 2020 worden de wetenschappelijke resultaten van dit experiment gepubliceerd in het gerenommeerde blad ‘Nature’, maar het belangrijkste resultaat is dat dit experiment überhaupt gedaan kon worden. Dat komt door de unieke vriendschap van Frans en Vanja, twee pioniers in de psychedelische revolutie in de jaren ’60 van de vorige eeuw, toen psychedelica nog vooral geassocieerd werden met vrijheid en anti-establishment.

Terwijl de meeste onderzoeken zich anno 2021 vooral richten op de veel belovende medische toepassingen ervan, gaan Frans en Vanja een stap verder. Kan de combinatie van meditatie en psilocibine de mensheid helpen om uit de puinhoop te komen die we met onze neo-liberale samenleving over onszelf en de planeet hebben afgeroepen?

Regisseur Maartje Nevejan, werkt, net als bij haar laatste, veel geprezen film Ik ben er even niet, samen met andere kunstenaars om een visuele taal te vinden voor innerlijke ervaringen. Door gebruik van animaties en een hallucinerende soundscape probeert ze een psychedelische ervaring op te roepen bij de toeschouwer.