De spelers van Oosterwold

De spelers van Oosterwold

Marit Geluk - Nederland - 2019 - 53 minuten - taal: Nederlands

Te zien i.h.k.v. het Arnhems Architectuur Film Festival 2023.  Met inleiding van *Marcel Daalmans (bewoner CPO woning Koningsweg).

Van een dikke laag zeeklei tot groene oase. Aan de oostkant van Almere ligt Oosterwold, een agrarisch landschap met een omvang van 43 vierkante kilometer. Hier mogen initiatiefnemers met elkaar het land ontwikkelen. De Spelers van Oosterwold is een film over een revolutie in de gebiedsontwikkeling, waarbij bewoners met behulp van enkele spelregels zonder bemoeienis van overheid of gedreven door winstmaximalisatie van ontwikkelende partijen, het land inrichten.

Dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot, want hoe leg je bijvoorbeeld met elkaar een weg aan en waar liggen de scheidslijnen tussen openbaar, privé en collectief? Dat vergt van iedereen moed en doorzettingsvermogen, maar de droom is en blijft zoet. De Spelers van Oosterwold is een film van Marit Geluk, gebaseerd op de muziektheatervoorstelling ‘Het zal eens tijd worden’ van Egon Kracht en Noortje Braat, Oosterwold-bewoners van het eerste uur.

OVER MARIT GELUK

Marit Geluk is een onafhankelijk filmmaker uit Leiden. Met een achtergrond in de stedenbouw en architectuur hebben veel films de gebouwde omgeving als onderwerp. In korte tijd bouwde ze een breed oeuvre op aan museale films en portretten van diverse persoonlijkheden. Muziek speelt altijd een belangrijke rol in haar werk, zoals in ‘Wagner the Movie’; een live muziekvoorstelling met hedendaagse journalistieke filmbeelden geïnterpreteerd op Wagner’s magnum opus Ring des Nibelungen.

*MARCEL DAALMANS

Marcel heeft afgelopen jaren meegewerkt aan het CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) op Buitenplaats Koningsweg (te bezoeken tijdens de Dag van de Architectuur) te Arnhem en is nu zelf de trotse bewoner van het door hen ontwikkelde, unieke woonconcept.

OVER OOSTERWOLD

Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier heb je alle ruimte om op eigen initiatief en naar eigen wens vorm te geven aan je droom en overtuiging. Je bepaalt niet alleen je eigen woning, maar gaat ook over aanleg en beheer van wegen, paden, groen, water en de openbare ruimte. Dat moet je allemaal zelf realiseren, samen met anderen. Je vindt hier de ultieme vorm van ‘doe-het-zelf’-gebiedsontwikkeling. Behalve een aantal spelregels zijn er weinig beperkingen. Samen met toekomstige buren vormgeven aan een groene en duurzame leefomgeving staat voorop. Dat is uniek in Nederland. Meer lezen over Oosterwold