11 september 2023

Winnaars Gouden Hert bekend

Arnhemse Gus Wickerhoff en Nijmeegse Jor Broeder winnen Gouden Hert bij Go Short Arnhem

In een volle zaal in Focus Filmtheater werden zondagavond de felbegeerde Gouden Herten uitgereikt aan de makers van beste korte films uit Gelderland. Gus Wickerhoff en Jor Broeder ontvingen de prijs voor respectievelijk hun films Schaduwvolk (non-fictie) en Een glimp van geluk (fictie). Hiermee winnen zij ieder een bedrag van €1.000,- aan prijzengeld. De Special Mention in de categorie non-fictie ging naar Diyar van Moayad Alhariry. In de categorie fictie kreeg Hi! gemaakt door Hajar Mehrani en Narjes Mohammadi een Special Mention.

Kortefilmfestival Go Short Arnhem staat volledig in het teken van regionaal filmtalent. Om (beginnende) makers te stimuleren organiseert Go Short jaarlijks de Gelders Kort Competitie. De genomineerde films in deze competitie waren tijdens het driedaagse festival op het grote doek te zien. De winnaars werden vandaag, op de laatste dag van het festival, gepresenteerd. De vakjury van de competitie bestond uit Nicky Onstenk (producent bij Ijswater Films) en Simon Becks (regisseur, schrijver & kunstenaar).

Gus Wickerhoff, Schaduwvolk (Gouden Hert voor beste non-fictie)

In deze korte documentaire volgen we stadsnomade Jan van Eerten. Jan, een 23-jarige dakloze man, woont in een tent in de schaduw van het Arnhemse stadspark. Jan ontdekt dat zijn grootste obstakel niet zijn moeder en haar verslaving is, maar de keuze tussen leven in vrijheid maar met een verslechterende gezondheid en leven in comfort in een wereld van eindeloze bureaucratie.

‘Met oordeelloze regie, biedt de filmmaker ons als kijker de kans om een voor velen onopgemerkte wereld te betreden. Het toont het spel tussen hoop en reddeloosheid in al haar vormen en laat op een subtiele wijze zien hoe generationeel trauma hierbij een rol speelt. Deze documentaire heeft ons als jury diep geraakt. Scenes als de kwetsbaarheid van de moeder en het stelen van kussens zullen ons nog voor lange tijd bijblijven’, aldus de jury.

Jor Broeder, Een glimp van geluk (Gouden Hert voor beste fictie)

Een glimp van geluk is een korte coming-of-age film over Sall, die na een lange periode van sociale isolatie weer met zijn vrienden afspreekt. Maar hij en de chemie in de vriendengroep zijn ontzettend veranderd. Kan hij zich openstellen en zichzelf opnieuw uitvinden, of verliest hij zijn vrienden door zijn gedrag?
De jury: “Deze film ontvouwt zich voor je ogen, zonder duidelijke antwoorden of resoluties te bieden aan de kijker. Wat overblijft is een jeugdig portret met overweldigende sfeer. Met idiosyncratisch script, scherpzinnig camerawerk en een ambitieuze en gedurfde regie.”

Special Mentions Diyar en Hi

Net niet in de prijzen in de categorie non-fictie maar absoluut het benoemen waard vonden Onstenk en Becks Diyar van Moayad Alhariry. In deze korte animatiefilm wordt het persoonlijke verhaal van maker Alhariry onthuld, die uit Syrie is gevlucht en werkt aan het opbouwen van een nieuw thuis in Gelderland. Omdat het verhaal zo gegrond is in de persoonlijke geschiedenis van de maker, heeft de jury ervoor gekozen om deze animatiefilm in de categorie non-fictie te plaatsen.

Een hele andere reis beleven we in de special mention Hi! van Hajar Mehrani en Narjes Mohammadi (fictie). In deze uitgesproken animatie neemt een meisje met ADD – aangemoedigd door haar moeder – de bus naar school.

Go Short Arnhem wordt ondersteund door Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Prins Bernhard Cultuurfonds en Omroep Gelderland. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Focus Filmtheater, Rozet en Gelders DOEK.