8 maart 2022

Ultrakort bij Madres Paralelas

Ultrakort laat je kennismaken met de nieuwste (hele korte) animatiefilms van Nederlandse bodem. Vanaf 21 oktober vertonen we weer maandelijks een Ultrakort-film voorafgaand aan een geselecteerde titel. Deze pak je dus gewoon gratis mee als je bij ons naar de film gaat!

De nieuwe lichting Ultrakort ging op 19 september 2021 in première op het witte doek van Vue Hilversum. Vanaf dit najaar draaien de films in het voorprogramma van grote bioscoopfilms in de Vue bioscopen (19 locaties door Nederland) en Nederlandse Filmtheaters.

Voor de twaalfde editie van Ultrakort zijn in totaal zes nieuwe ultrakorte animatiefilms gerealiseerd. Al sinds 2009 schrijft het Nederlands Filmfonds jaarlijks een competitie uit voor de realisering van ultrakorte animatiefilms van maximaal 2 minuten. Met Ultrakort zetten het Nederlands Filmfonds, bioscoopexploitant Vue en de filmtheaters verenigd in het Nederlands Filmtheater Overleg zich samen in om een impuls te geven aan de ontwikkeling van animatietalent in Nederland en om een breed en divers bioscooppubliek te bereiken.

In Focus zie je de volgende Ultrakort-films:

  • Bristles – Regie: Quentin Haberham – Productie: Family Affair Film. Vanaf 21 oktober 2021 als voorfilm van The French Dispatch  (Wes Anderson)
  • Howling – Regie: Lewis van der Werf – Productie: Stichting il Luster films. Vanaf 11 november 2021 als voorfilm van Spencer (Pablo Larraín)
  • Dooi – Regie: Arthur van Merwijk – Productie: Kalio Animation. Vanaf 10 maart 2022 als voorfilm van Madres Paralelas (Pedro Almóvar)

Daarnaast zullen de animatiefilms geselecteerd voor de filmtheaters in dezelfde periode ook via online platform Picl als voorfilm worden vertoond.