2 oktober 2023

Sweet Dreams grote winnaar Gouden Kalveren

De Gouden Kalveren zijn op de feestelijke slotavond van de 43e editie van het Nederlands Film Festival op vrijdag 29 september uitgereikt aan de winnaars 2023. Eenentwintig makers van films, documentaires, series en digitale cultuurproducties ontvingen de belangrijkste filmprijzen van Nederland tijdens het EY Gouden Kalveren Gala in Stadsschouwburg Utrecht.

Grote winnaar bij de uitreiking was de speelfilm  Sweet Dreams  (volop te zien in Focus!) van de 36-jarige Ena Sendijarević. Maar liefst zes keer werden de makers naar het podium geroepen: voor beste film, regie, hoofdrol, bijrol, kostuum en camerawerk.

Sweet Dreams is een meedogenloze satire over de ondergang van het Europese kolonialisme, met o.a. Hans Dagelet en Renée Soutendijk. Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.

De film debuteerde deze zomer op het filmfestival van Locarno en viel ook daar in de prijzen, onder meer voor de hoofdrol van Renée Soutendijk als zwarte weduwe Agathe. Dit sinds vorig jaar genderneutrale Gouden Kalf voor beste hoofdrol won zij ook in Utrecht, haar tweede sinds haar Gouden Kalf als beste actrice in De IJssalon (1985). Acteur Florian Myjer won als zoon Cornelis het Gouden Kalf voor beste bijrol.

Belangrijkste filmprijs

De Gouden Kalveren zijn de belangrijkste filmprijzen van Nederland. Ze worden sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan het einde van het Nederlands Film Festival.

Eerder op de dag werd al bekend dat het Gouden Kalf voor beste hoofdrol in een dramaserie gewonnen is door Eva Crutzen. Cabaretière Crutzen speelt de hoofdrol in de serie Bodem en schreef ook het script van de zesdelige komische dramaserie. Die verschijnt volgend jaar op tv.

De publieksprijs ging naar De Tatta’s, een film over een familie die noodgedwongen haar enorme huis in moet ruilen voor een flat. De film was een groot succes in de Nederlandse bioscopen: bijna 700.000 mensen zagen de film.

De volledige lijst met winnaars  vind je hier.