Le bonheur

Le bonheur

Agnès Varda - Frankrijk - 1965 - 85 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands
  • 9 jaar en ouder
  • angst

De digitaal gerestaureerde klassieker Le bonheur is een van Agnès Varda’s meest provocerende films. Op bedrieglijk vrolijke wijze onderzoekt ze de ideeën van trouw en geluk in een moderne, egocentrische wereld.

François, een gelukkig getrouwde timmerman, wordt per ongeluk verliefd op een jong meisje. Vreemd genoeg versterkt zijn affaire juist zijn gevoelens voor zijn vrouw en kind. Maar hoe vertelt hij hen dit? Een ironisch portret van het burgerlijke gezinsleven, in pastelkleuren geschoten, gelardeerd met muziek van Mozart. De film won een Zilveren Beer tijdens het filmfestival in Berlijn.

Varda’s presenteert haar gelaagde en ironische film als een klassieke liefdesdriehoek, gefilmd in levendige kleuren en vol visuele verwijzingen naar de impressionistische schilderkunst. Acteurs Jean-Claude en Claire Drouot waren ook in het echt getrouwd.

OVER AGNÈS VARDA

Als schrijver en regisseur was grande dame Agnès Varda (1928-2019) een belangrijke stem in de Franse en Europese cinema en de kunstwereld, met een bijzonder oog voor de magie van het alledaagse. Haar sociaal bewogen werk is avontuurlijk, kritisch, bewogen en empathisch. Met haar eerste speelfilm Cléo de 5 à 7 (1962) plaatste ze zich in de voorste rijen van de door mannen gedomineerde filmstroming van de Nouvelle Vague. Later maakte ze faam met sprankelende autobiografische documentaires. In 2014 eerde de European Film Academy haar met een Lifetime Achievement Award.

Bekijk op IMDB