2 maart 2022

Nagesprek L’événement

Op dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. We organiseren die dag om 19:00 uur een bijzondere voorpremière van L’événement, met na afloop een zaalgesprek met Emma Bakels van het abortusbuddyproject Samen naar de kliniek.

Bestel hier je tickets voor deze speciale voorpremière met nagesprek.

L’ÉVÉNEMENT

Het is 1963, student Anne heeft een mooie toekomst voor zich. Totdat ze zwanger raakt. Terwijl haar eindexamens naderen, haar sociale leven begint te vervagen en haar buik in alarmerend tempo groeit, wordt ze gedwongen de schaamte en pijn van een abortus onder ogen te zien. Zelfs als ze daarmee risico loopt om in de gevangenis te belanden.

De autobiografische roman ‘Het voorval’ van de Franse schrijver Annie Ernaux (‘De jaren’) diende als basis voor het scenario.

Regisseur Audrey Diwan in de Volkskrant: ‘In Frankrijk is abortus sinds 1975 legaal, dat geluk hebben wij hier. Maar we moeten opkomen voor rechten van vrouwen in andere landen. Wij hebben onze vrijheid ook te danken aan de vrouwen die ooit voor ons vochten. Het idee dat L’événement ook zomaar in het Texas van 2021 zou kunnen spelen, vind ik doodeng.’

NAGESPREK

Na afloop van de film is er een zaalgesprek met Emma Bakels van Samen naar de Kliniek, een abortusbuddyproject dat op verzoek vrouwen begeleidt naar en van de abortuskliniek. Met Emma gaan we in gesprek over hoe dit project is ontstaan en waarom dit project nodig is. Wat maakt ze mee als abortusbuddy?

Over Samen naar de Kliniek

Stichting Samen naar de Kliniek is in januari 2022 opgericht om het Abortusbuddyproject draaiende te houden, toen de oorspronkelijk organisator (de Bovengrondse) ophield te bestaan. Hun grootste uitgangspunt is een eerlijke en toegankelijke abortuszorg in Nederland, altijd en voor iedereen. Momenteel is Samen naar de Kliniek alleen actief in Den Haag en Rotterdam, maar voor 2022 staat een uitrol naar andere Nederlandse gemeentes op de planning.

Emma Bakels (1991) is sinds het begin van het Abortusbuddyproject betrokken als een van de vrijwillige abortusbuddy’s. In Den Haag begeleidde ze reeds meerdere kliniekbezoekers bij hun afspraak in de kliniek. Sinds dit jaar zit ze in het bestuur van de stichting achter het abortusbuddyproject. Binnen dit bestuur van Samen naar de Kliniek vervult ze de secretarisrol en houdt ze zich bezig met de ‘boodschap naar buiten’, zoals de deelname aan de Women’s March op 5 maart en de sociale media kanalen. Samen met haar vriend, en hond Moos, woont ze sinds enkele maanden in Brussel.