5 juni 2023

Filmweek Arnhem

Van 22 t/m 25 juni staat Arnhem in het teken van Filmweek Arnhem! Samen met Vue, Pathé, Café Bosch en Museum Arnhem brengen we het gevoel van dit internationale filmfestival (1955-1983) voor even terug met een vierdaags programma vol klassiekers, lezingen en een expositie met prachtige archiefbeelden. Naast een ode aan filmstad Arnhem is het programma ook een ode aan het inmiddels definitief gesloten Rembrandt Theater, waar de Filmweek destijds plaatsvond. Veel Arnhemmers koesteren warme herinneringen aan dit iconische theater; tijdens Filmweek Arnhem komen deze tot leven!

Bekijk hier het Filmweek-programma in Focus. Meer informatie over het volledige stadsprogramma: www.filmweekarnhem.nl.

Filmklassiekers, exposities en meer

Filmweek Arnhem begint op donderdag 22 juni in Museum Arnhem, waar de Gouden Palm-winnende documentaire Sky over Holland (1967) van John Fernhout doorlopend te zien is. Pathé gaat de tanden erin zetten met de kaskraker Jaws (1975) van Steven Spielberg. In Focus Filmtheater wordt de expositie Façade Rembrandt Theater geopend door wethouder Bob Roelofs met bijzondere foto- en filmbeelden van het Rembrandt Theater. Bij Café Bosch komen na zonsondergang op de gevel van het Rembrandt Theater Filmweek Polychoons tot leven.

Op vrijdag en zaterdag vertoont Focus Filmtheater prachtige Filmweek-klassiekers met een inleidend gesprek. Te zien zijn o.a. La Strada (1955) van Federico Fellini, Le 400 coups (1959) van François Truffaut, Het Gangstermeisje (1966) van Frans Weisz, maar ook een kortfilmprogramma in de openluchtzaal op het dak met o.a. De Worstelaar (1970) van cineast in wording Paul Verhoeven en Jan de Bont. Bij VUE kun je op spanning rekenen tijdens The Spy Who Loved Me (1977) met Roger Moore als 007. Filmrecensent Kevin Toma geeft een bevlogen lezing over zijn nachtelijke avontuur in het verlaten Rembrandt Theater en laat tegelijk zijn licht schijnen op het belang van de Filmweek Arnhem van toen en nu.

Op zondag wordt de Filmweek afgesloten in Café Bosch met een terugblik op de Europese première van Star Wars (1977) van George Lucas met gastspreker Barend de Voogd. Kortom: een uiteenlopend programma vol spanning en herinneringen, maar ook met een blik op de toekomst.

Cannes aan de Rijn

Het huidige Rembrandt Theater, voorheen gehuisvest in de Steenstraat en door oorlogshandelingen verloren gegaan, is tijdens de wederopbouw met Marshallhulpgelden herbouwd. Er herrees aan het Velperplein in 1955 een totaaltheater met de modernste technieken. De Nederlandse Bioscoop Bond nam het besluit om met een filmmanifestatie de filmindustrie in Nederland een positieve impuls te geven. Waar kon dat beter dan het gloednieuwe Rembrandt Theater te Arnhem? De Filmweek Arnhem werd geboren en heeft tussen 1955 tot 1983 vele nationale en internationale films, regisseurs en sterren naar de Gelderse hoofdstad gebracht. Arnhem huisvestte daarmee als eerste stad in Nederland een heus filmfestival dat gekscherend het Cannes aan de Rijn werd genoemd.

Een schat aan filmhistorie

De deuren van het Rembrandt Theater zijn inmiddels definitief gesloten. Langzaam vervagen de filmbeelden achter de natuurstenen gevel en neemt de graffiti het glamoureuze verleden over. Voor film- en theatermaker Jonas de Witte en programmamaker Robin van der Beek hét moment om een ode te brengen aan deze bijzondere plek, de bioscoop en de Filmweek Arnhem. De Witte en Van Der Beek hebben samen het initiatief genomen om met meerdere partners in de stad dit bijzondere programma te realiseren.

‘We zijn op onderzoek uitgegaan om de rijke geschiedenis van het Rembrandt Theater te achterhalen. We doken kelders in, plozen archieven uit, lazen artikelen en publicaties en bekeken foto’s en filmprogramma’s met verwondering. Eigenlijk vonden we te veel om allemaal te laten zien, maar we hebben een selectie kunnen maken. Het resultaat is een divers programma met Filmweek Arnhem-klassiekers, een expositie en programmaonderdelen op meerdere locaties’, vertelt De Witte.

De expositie ‘Façade Rembrandt Theater’ is vanaf 22 juni t/m 7 juli te zien in de foyer van Focus Filmtheater. In Museum Arnhem is de filmvertoning van 22 t/m 25 juni te bekijken. Beide zijn gratis te bezoeken.