2 maart 2022

Benefiet voor Oekraïne

In samenwerking met Imagine Filmdistributie presenteert Focus Filmtheater op zondag 6 maart om 20:00 uur een benefietvoorstelling van anti-oorlogsfilm Donbass van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa. De volledige opbrengst van deze voorstelling gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling, ten behoeve van vluchtelingen uit Oekraïne. Focus | Eten + Drinken doneert bovendien de gehele opbrengst van alle weekspecials die op zondag 6 maart worden verkocht.

Tickets voor Donbass bestel je hier

OVER DONBASS

‘Deze prijswinnende Oekraïense Oscarinzending legt de vinger op de zere plek van het weinig fraai ogende mens-zijn in barre tijden.’ Algemeen Dagblad ★★★★

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft in zijn film Donbass een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in zo’n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor Beste Regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.