Westwood: Punk, Icon, Activist

Westwood: Punk, Icon, Activist

Lorna Tucker - GB - 2018 - 83 minuten - taal: Engels

In het kader van Fashion & Design Festival Arnhem vertoont Focus op 4 juni eenmalig dit portret van de legendarische Britse modeontwerper Vivienne Westwood. Westwood doet het thema van deze editie van FDFA eer aan, want als geen ander hield zij ervan buiten de lijntjes te kleuren.

Na de voorstelling is er een zaalgesprek met Geert de Rooij* van het toonaangevende Arnhemse modehuis The People of the Labyrinths, die o.a. vertelt over zijn affiniteit met Vivienne Westwood.

Op 29 december 2022 overleed Vivienne Westwood, 81 jaar jong, tot haar laatste ademtocht de rebel die de modewereld kleur gaf, uitgroeide tot klimaatactivist en in die hoedanigheid ook kritisch keek naar de intense vervuiling waar de modewereld medeverantwoordelijk voor is. Lorna Tucker maakte in 2018 een mooi portret van Westwood, dat ook gezien kan worden als een ode aan een dwarse geest.

Het is 2018: Dame Vivienne Westwood glijdt met haar handen langs de verschillende stukken van haar nieuwe collectie. Duidelijk ontstemd, want wie heeft dat kleine boordje bedacht? Zij toch niet? 77 jaar is ze dan, flamboyant, briljant en onverminderd eigenzinnig. Als een van de weinigen in het veld staat ze op hoge leeftijd zelf nog aan het hoofd van haar modehuis. Met gevoel voor dramatiek en understatement verzucht ze dat het zo saai is om haar verleden op te rakelen. Waarna de film ons, via haar voice-over en een fantastische hoeveelheid beeldmateriaal, door een leven loodst dat in allerlei opzichten groots en meeslepend is. Amper vijf jaar oud kon ze al schoenen ontwerpen, en toen ze elf was begon ze haar eigen kleding te maken. Met ex-vriend Malcolm McLaren stond ze in de jaren zeventig aan de wieg van de Britse punkbeweging. McLaren bracht de Sex Pistols bijeen en zij kleedde ze aan. Terwijl ze definitief deel uitmaakte van de ooit zo verafschuwde gevestigde orde, richtte ze als klimaatactivist haar pijlen op de verduurzaming van de modewereld. Een moeizame strijd, maar ze ging hem wel aan.

*TE GAST: GEERT DE ROOIJ – THE PEOPLE OF THE LABYRINTHS

Geert de Rooij van het toonaangevende Arnhemse modehuis The People of the Labyrinths is te gast voor een zaalgesprek na afloop. Samen met Hans Demoed richtte hij in 1984 The People of The Labyrinths (POTL) op. POTL onderscheidde zich vanaf het begin met intrigerende, handgedrukte en handgeverfde high-end fashion. The People of the Labyrinths staat bekend om zijn organisch samenhangende concept van mode, interieurdesign, art design en cosmetica. Deze brede collecties dragen altijd de zeer karakteristieke look en feel van POTL: kleurrijke eye-candy, verleidelijk materiaalgebruik, scherpe graphics en betoverende zeefdrukken, geïnspireerd door heraldiek, beeldende kunst, geschiedenis, antropologie, fotografie, natuur en wetenschap. De Rooij en Demoed ontmoetten Vivienne Westwood een paar keer. In de jaren tachtig haalden zij haar naar Nederland. Over die ontmoetingen, over hoe zij hun geïnspireerd heeft én over hoe zij zichzelf als eigenzinnige, autonome ontwerpers hebben ontwikkeld, komt Geert de Rooij praten.