The Photograph

The Photograph

Sherman De Jesus - Nederland - 2020 - 95 minuten - taal: Nederlands - ondertiteling: geen
  • 9 jaar en ouder
  • angst

'Alsof je ronddwaalt in Harlem.'

NRC

'Hoe één portretfoto het zwarte culturele leven in New York blootlegt.'

Trouw

'Een vrolijk meanderende docu.'

VPRO Cinema

In The Photograph ontketent één foto een wervelwind van vele verhalen tegelijk. Verhalen over de zwarte bewoners van New York, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus.

De Jesus vertrekt met een duidelijke missie naar New York: achterhalen welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft. Een zwart-wit portret van een trotse man in een wit tropenpak, een echte heer anno 1920. Belangrijk detail: Juan de Jesus was een zwarte man. Fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) legde deze tijdsgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren.

The Photograph maakt zichtbaar welke revolutie Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft. Van hedendaagse fotografen als Jamel Shabazz, die zich door Van Der Zee laten inspireren, tot de bittere strijd van activisten tegen de gentrificatie van de wijk die nog altijd symbool staat voor black pride en zwarte cultuur.

'Het impressionistische The Photograph laat zich meesleuren door de geest van Harlem.'

De Volkskrant

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB