The Painter and the Thief

The Painter and the Thief

Benjamin Ree - Noorwegen - 2020 - 103 minuten - taal: Noors - ondertiteling: Nederlands
  • 9 jaar en ouder
  • angst
  • grof taalgebruik

'Verbazingwekkend portret van verloren zielen.'

The Guardian

'Een intiem portret van een kunstenaar en de dief van haar belangrijkste werken.'

De Volkskrant

De realiteit overtreft soms de beste fictie: het onwaarschijnlijke verhaal van een kunstenares die op zoek gaat naar de dief die haar schilderijen stal. Ze weet hem op te sporen en hun ontmoeting neemt meer dan één onverwachte wending. Regisseur Benjamin Ree won niet voor niets de prijs voor ‘creative storytelling’ op het gerenommeerde Sundance Filmfestival.

De diefstal van twee kapitale schilderijen is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Aan de hand van bewakingscamerabeelden spoort de gedupeerde kunstenaar de drugsverslaafde dief van haar werk op en confronteert hem in de rechtbank. Als compensatie vraagt ze hem te poseren voor een portret. De schildersessies gaan gepaard met gesprekken waarin de dief vertelt over zijn weinig fortuinlijke leven en de kunstenaar zich over hem ontfermt met ontbijtjes, omhelzingen en een luisterend oor. Dat kan niet voorkomen dat zijn zelfdestructieve gedrag hem eerst in het ziekenhuis en later in de gevangenis doet belanden. Maar als hij weer vrijkomt, draaien de rollen om.

Door heen en weer te schakelen in de tijd en tussen perspectieven schetst regisseur Benjamin Ree een emotioneel maar onsentimenteel psychologisch dubbelportret. Het onwaarschijnlijke duo blijkt in de grond geestverwant.

'Een daverend portret van een­ onverwachte vriendschap.'

het Parool

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB