Riders of Justice

Riders of Justice

Anders Thomas Jensen - Denemarken - 2020 - 116 minuten - taal: Deens - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • geweld
  • grof taalgebruik

'Een meesterlijke cocktail van bizarre humor en inzichtelijke psychologie.'

De Volkskrant

'Een nauwkeurige, afstandelijke en zorgvuldige stijl, die de volslagen absurditeit van de gebeurtenissen nog sterker doet uitkomen.'

NRC

Hoe een treinongeluk een serie therapeutische wraakacties in gang zet, en hoe dat al of niet samenhangt met een gestolen fiets en een vieze sandwich – het valt allemaal op zijn plek in deze fabuleuze noodlots-tragikomedie van de maker van Adam’s Apples en Men & Chicken. Met Denemarkens beste acteurs.

Beroepsmilitair Markus (Mads Mikkelsen) moet noodgedwongen huiswaarts keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk.

Terwijl ze nog in diepe rouw verkeren, wordt er aangebeld door data-analist Otto. Hij heeft het treinongeluk overleefd en heeft samen met zijn excentrieke collega Lennart en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler geconcludeerd dat de trein niet zomaar is verongelukt. Ze besluiten verder op onderzoek uit te gaan en ook voor Markus wordt het duidelijk dat er sprake is geweest van een aanslag.

De mannen ontpoppen zich tot engelen der wrake en de missie leidt tot resultaten. Al zijn het misschien niet de gewenste… Met zijn gortdroge humor en onnavolgbare logica is Riders of Justice een nieuw absurdistisch − en toch ook leerzaam en ontroerend − hoogtepunt in het oeuvre van Anders Thomas Jensen.

'Regisseur Jensen trekt in deze mix van melodrama, thriller en zwarte komedie een heel blik kleurrijke personages open, balanceert regelmatig op het randje van lachen en belachelijk, maar levert desondanks een heel toonvaste, veelomvattende en ijzersterke film af.'

VPRO Cinema
Bekijk op IMDB