Paved Paradise

Paved Paradise

Karsten de Vreugd - Nederland - 2022 - 92 minuten - taal: Engels. Nederlands - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • grof taalgebruik

Bij de voorstelling van woensdag 12 april zijn de makers aanwezig voor een nagesprek! Naast wetenschapsjournalist Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd schuift ook Joszi Smeets van Foodhub aan.

'Een pleidooi voor intensievere landbouw: biologisch boeren zou juist slechter zijn voor ons klimaat.'

NRC

Wetenschapsjournalist Hidde Boersma en zijn beste vriend en filmmaker Karsten de Vreugd bewijzen in Paved Paradise hun theorie dat biologische landbouw juist slecht is voor de biodiversiteit en gaan samen op een wereldwijde zoektocht naar hoe de meest duurzame voedselproductie er echt uitziet.

Als filmmaker Karsten de Vreugd en bioloog Hidde Boersma met wetenschappers en andere deskundigen praten, blijkt biologische landbouw toch niet zo goed te zijn voor de biodiversiteit. Meer extensieve vormen van landbouw, zoals biologische landbouw, hebben dramatisch lagere opbrengsten. Met een groeiende bevolking leidt dit onvermijdelijk tot uitbreiding van menselijk landgebruik, ten koste van echte natuur, De wereldwijde biodiversiteit zal zo juist afnemen. De twee vrienden komen erachter dat een alternatieve strategie beter werkt.

Met een zogenaamde landsparingaanpak wordt de voedselproductie geconcentreerd op de meest vruchtbare grond, waardoor minder land voor landbouw wordt gebruikt. Hoe meer voedsel we produceren op minder land, hoe meer ruimte er zal zijn voor planten en dieren om te gedijen. Als we onze voedselproductie intensiveren en concentreren op de meest vruchtbare plekken, kunnen we meer dan de helft van Europa herbestemmen. Zo kunnen we nieuwe natuurreservaten creëren met ruimte voor dieren, bomen, paddenstoelen en bijen. Maar terwijl wetenschappers langzaam een consensus bereiken, beweegt de wereld zich precies de andere kant op. Hoe kan het dat extensieve landbouw zo’n positief imago heeft als het gaat om duurzaamheid? En waarom blijft het idee van landsparing beperkt tot de academische wereld?

Om de broodnodige antwoorden te vinden, gaan Karsten de Vreugd en Hidde Boersma op een wereldwijde zoektocht naar de meest duurzame voedselproductie. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? En welke radicale keuzes zullen we moeten maken om iedereen op deze planeet te voorzien van voldoende eten en een gezond milieu?

Bekijk op IMDB