Movies that Matter: The Therapy

Movies that Matter: The Therapy

Zvi Landsman - Israël - 2021 - 80 minuten - taal: Engels, Hebreeuws - ondertiteling: Engels

Te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma. Na de film is er, in samenwerking met COC Midden-Gelderland, een zaalgesprek met ervaringsdeskundige *Jacques Zonne en Esther van Vliet, die een steunpunt oprichtte voor slachtoffers van conversietherapie..

Deze documentaire biedt een onthullende blik op ‘conversietherapie’ in Israël. Lev is een orthodoxe jood en vastberaden zijn homoseksuele gevoelens te overwinnen. Ben is een student die al jarenlang conversietherapie volgt. Nu begint hij eraan te twijfelen. Open, kwetsbaar portret van twee mannen die moeite hebben te zijn wie ze willen zijn.

Nadat zijn vrouw van hem scheidde toen ze erachter kwam dat hij homoseksueel materiaal bekeek op internet, wendde de 54-jarige Lev zich wanhopig tot zijn rabbi. Al sinds de universiteit probeert hij af te komen van zijn gevoelens voor mannen, maar het komt altijd terug. Zijn rabbi raadde een conversietherapeut aan. Voor Lev, die we volgen in groep sessies en conversaties met zijn therapeut, helpt de therapie ‘te zijn wie ik wil zijn’. Hij hoopt ‘normaal’ te worden, zodat hij weer met een vrouw kan trouwen.

Student Ben (23) groeide op in de ultra-orthodoxe gemeenschap. Hij volgt al zeven jaar conversietherapie en heeft een sterke band met zijn therapeut. Maar nu doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk en komt hij erachter dat het wordt beschouwd als schadelijk. Langzaam probeert hij ervan los te komen. Maar is hij echt klaar om trots te zijn op zijn homoseksualiteit?

Gasten zaalgesprek

Jacques Zonne groeide op in een streng christelijke omgeving. Zijn homoseksualiteit werd niet geaccepteerd. Op een boerderij in Doornspijk werd hij slachtoffer van een agressieve vorm van homogenezing. Een zeer traumatische ervaring waar hij jaren later nog steeds last van heeft.

Esther van Vliet is van Stichting Wijdekerk, een belangenorganisatie voor en door LBHT+ christenen die vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in zijn of haar kerk. Wijdekerk heeft een steunpunt opgericht om slachtoffers van conversietherapie bij te staan.