Movies that Matter: Rebellion

Movies that Matter: Rebellion

Maia Kenworthy, Elena Sanchez Bellot - Groot-Brittannië - 2021 - 83 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Engels

Te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met Jimmy Kegel van Extinction Rebellion waar hij onder meer coördinator fondsenwerving is en betrokken is bij veel direct action.

Fascinerende kijk achter de schermen van klimaatactiegroep Extinction Rebellion. Van de uitbundige en ontregelende acties gebaseerd op burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloosheid, naar de interne spanningen en botsende persoonlijkheden. Terwijl de autoriteiten steeds agressiever optreden, bereiken de tegenstellingen binnen de groep een kookpunt.

‘Ontregelen, dat is de sleutel,’ zegt Roger Hallam, de charismatische medeoprichter van Extinction Rebellion. Als biologische boer ondervond Hallam de gevolgen van klimaatverandering, met misoogsten en ontslagen door het steeds onvoorspelbaardere weer. Binnen een jaar na haar oprichting in 2018, kreeg Extinction Rebellion het idee van een ‘klimaatnoodtoestand’ boven aan de wereldwijde politieke agenda.

Rebellion volgt de groep vanaf haar ontstaan, naar de euforische doorbraakactie ‘April Rebellion’ van 2019, en verder. We zien de activisten strategische verkeerspunten blokkeren en zichzelf vastlijmen aan het Shell-kantoor. Allemaal volgens Hallams adagium: ‘Wie niet in de gevangenis zit, zit niet in het verzet.’ Tegelijk groeien de interne spanningen als strategieën, stijlen en persoonlijkheden botsen. Uiteindelijk wordt Hallam zelf een bron van onvrede – niet in de laatste plaats voor zijn dochter Savannah.

NAGESPREK MET JIMMY KEGEL

Na afloop van de film gaan we in gesprek met Jimmy Kegel als klimaatactivist betrokken bij XR. Jimmy Kegel is 30 en woont in Nijmegen. Hij studeert aan de Radboud Universiteit, master student Sociale Wetenschappen (Research) en doet onderzoek naar klimaat weerbaarheid en klimaatrechtvaardigheid in sloppenwijken in Indonesië. Sinds 2020 is hij aangesloten bij XR, o.a. als coördinator fondsenwever, maar hij heeft vooral veel direct action gedaan. Zijn motivatie daarvoor: ‘Deze wereld heeft zoveel potentie om een prachtige plek te zijn voor iedereen, maar helaas wordt deze verziekt door een kleine minderheid. Door netjes te vragen gaan we dit niet veranderen en daarom kom ik, samen met heel veel anderen, in opstand door burgerlijk ongehoorzaam te zijn.’

Het gesprek met Jimmy Kegel gaat over de strategie van XR. Op welke wijzen zij de grenzen van de wet opzoeken en hoe ver zij bereid zijn die grenzen op te rekken of te overschrijden.