Movies that Matter: Photophobia

Movies that Matter: Photophobia

Ivan, Pekarcík en Pavol Ostrochovský, - Slowakije - 2023 - 71 minuten - taal: Russisch en Oekraïens - ondertiteling: Engels

Te zien i.h.k.v. Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma. Na de film is er een zaalgesprek met *Linda van der Knaap, projectleider bij Changing Stories.

Op een koude ochtend in februari arriveren de 12-jarige Niki en zijn familie bij het Kharkiv metrostation. Dit wordt hun schuilplaats voor de oorlog die buiten woedt.

Voor Niki’s familie is daglicht synoniem aan gevaar, en de jongen leeft in het neonlicht van het metrostation, niet in staat om de schuilplaats te verlaten. Oneindig dwalend langs de legen metro’s en volle perrons, ontmoet hij Vika (11) en een nieuwe wereld gaat voor hem open. Terwijl ze steeds hechter worden vinden de kinderen de moed om de zon op te zoeken.

De oorlog in Oekraïne heeft al aan talloze mensen het leven gekost – en is bruut en wreed. De Slowaakse regisseurs Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčí willen met deze documentaire laten zien dat, ondanks alle gruwelijkheden, het ‘echte’ leven ook doorgaat. Kinderen blijven kinderen, er wordt muziek gemaakt, gelachen en geflirt. Ondanks alle heftigheid gaan hoop en liefde nooit verloren. Bekroond op het filmfestival van Venetië.

(fotografie: Gerard Burgers en Annelise Mecca)

*Changing Stories/Linda van der Knaap

Het in Arnhem opgerichte Changing Stories is een groep professionele artiesten en kunstenaars die de kracht van spel en verbeelding gebruiken om kinderen in vluchtelingenkampen, sloppenwijken en asielzoekerscentra in Europa te verheffen. Veel van deze kinderen hebben te maken met trauma’s als gevolg van oorlog, geweld of ontheemding. Via theater en spel probeert Changing Stories zorgeloze, plezierige momenten te creëren, spanning te verlichten en veerkracht te stimuleren. Kinderen worden aangemoedigd hun creativiteit te gebruiken om een gevoel van controle te krijgen. Hun aandacht wordt verlegd van wat er niet meer kan naar wat er wel mogelijk is.

Een van de drijvende krachten achter Changing Stories is projectleider Linda van der Knaap. Zij komt bij de voorstelling vertellen over waar en hoe haar organisatie aan het werk gaat. Hoe het is om met kinderen te werken die onder traumatische omstandigheden opgroeien en wat zij aantoonbaar voor deze kinderen betekenen.