Movies that Matter: On the Fringe

Movies that Matter: On the Fringe

Juan Diego Botto - Spanje - 2022 - 105 minuten - taal: Spaans - ondertiteling: Engels

Te zien i.h.k.v. Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma. Na de film is er een zaalgesprek met een Mark Räkers van stichting Eropaf!

Urgente Spaanse sociale thriller, met drie verhalen van mensen in de greep van economische wanhoop. Met o.a. Penélope Cruz.

Azucena heeft 24 uur om huisuitzetting van haar gezin te voorkomen. Advocaat Rafa wil weten waar de politie een jong immigrantenmeisje heeft gebracht en Teodora probeert wanhopig haar zoon te bereiken in deze mozaikvertelling. Met Spaanse giganten Penélope Cruz, Adelfa Calvo en Luis Tosar.

Rafa (Luis Tosar) is een gedreven activistische advocaat die probeert een glimp menselijkheid te vinden binnen de overheidsinstituties. Als hij ziet hoe de jonge dochter van arbeidsmigrant Badia, een van zijn cliënten, wordt meegenomen door de politie, komt hij in actie. Maar terwijl hij vecht voor de goede zaak, verwaarloost hij zijn stiefzoon Raúl en zwangere vrouw Helena.

Supermarktmedewerkster Azucena (Penélope Cruz) heeft nog één dag voordat ze uit haar huis wordt gezet samen met haar zoontje. Ze is ten einde raad en probeert mensen te mobiliseren om voor haar op de barricades te staan. Teodora (Adelfa Calvo) probeert uit alle macht haar zoon Germán te bereiken. Ze blijft bellen en hij ziet het. Waarom neemt hij de telefoon niet op? Voor alle drie groeit de druk en wordt het een race tegen de klok.

zaalgesprek

Na de film is er een gesprek met Marc Räkers, de mede-oprichter van Stichting Eropaf!, een landelijk werkende organisatie die het voorkomen van huisuitzettingen al ruim dertig jaar succesvol op de agenda zet. Mede onder invloed hiervan is het aantal huisuitzettingen in Nederland enorm afgenomen.