Movies that Matter: Erasing Frank

Movies that Matter: Erasing Frank

Gábor Fabricius - Hongarije - 2021 - 103 minuten - taal: Hongaars - ondertiteling: Engels

Te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma. Bij deze film is er een nagesprek met *Marije Tangelder, die optreedt met haar Arnhemse punkband Periot. Wat betekent punk voor haar en werkt punk(muziek) nog als verzet tegen de gevestigde orde?

In het communistische Hongarije wordt punkzanger Frank in een psychiatrische kliniek geplaatst. Daar ontmoet hij Hanna, die niet praat maar met wie hij een intuïtieve artistieke en persoonlijke band voelt. Samen zijn ze vastberaden op te staan tegen het systeem. Verontrustend drama, geschoten in korrelig zwart-wit.

In het Boedapest van 1983 geeft Frank met zijn punkband een opzwepend concert. Tijdens het optreden wordt de band gearresteerd wegens ‘anti-staatsopzweping en propaganda’. Met hulp van zijn vriendin Anna lukt het Frank gevangenisstraf te vermijden en komt hij op de open afdeling van de psychiatrische kliniek waar Anna werkt. Daar zitten veel kunstenaars, schrijvers, pacifisten en intellectuelen te ‘herstellen van de stress’.

Ondanks de relatieve vrijheid op de open afdeling heeft Frank moeite zijn geestelijke gezondheid te bewaren. Samen met de gelijkgestemde Hanna zoekt hij manieren om zich te uiten in een omgeving waar alle individualiteit wordt onderdrukt. In vaak surrealistische, droomachtige scènes ontmoet Frank vele interessante personages. Zoals de oude Dr. Eros, die hem waarschuwt ‘het meest progressieve regime ter wereld’ niet te dwarsbomen. Is er voor Frank en Hanna een manier om het systeem te verslaan?

Bio Marije Tangelder

Marije leerde punk kennen toen ze 14 was. De D.I.Y. cultuur is voor haar een belangrijke focus voor hoe zij in het leven wil staan: zelf uitzoeken, maken en creëren. Toen ze jonger was besmeurde ze bontjassen en kraakte ze panden. Tegenwoordig, als punk mama, is ze een stuk rustiger. Behalve dan op het podium!

In de optredens van haar band Periot komt alle kracht, energie en woede over deze wereld eruit. Een dikke middelvinger naar de gevestigde orde en zeker ook naar mannen die vrouwen niet als muzikanten zien. Luister maar eens naar hun EP “Petra” en overtuig jezelf ervan dat het openingsnummer A.G.A.B. (zwaar vervormde bas, hoekige gitaar riff, neanderthaler drums en aanstekelijke zang) een instant riotgirl hit is. Dus kom naar Focus schreeuw mee: ‘All Girls Are Bastards!’