Movies that Matter: Drawing a Line

Movies that Matter: Drawing a Line

Sama pana - India - 2024 - 73 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Engels

Te zien i.h.k.v. Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma. Na de film is er een zaalgesprek met Tjeerd Royaards van Cartoon Movement over de inperking van de vrijheid van cartoonisten.

Portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja, die vervolging en censuur tegengaat met humor en eerlijkheid. Te midden van toenemende onderdrukking van vrijheid van meningsuiting, neemt ze het op tegen de Hindoenationalistische ideologie van de Modi-regering. Deels geanimeerd door Rachita in haar minimale, bedrieglijk eenvoudige stijl.

‘Je moet een kopie van het script naar mijn advocaat sturen,’ zegt Rachita Taneja tegen de filmmaker aan het begin van Drawing a Line. De reden: Rachita heeft juridische problemen vanwege cartoons over het Hooggerechtshof. Het leidde tot een beschuldiging van ‘minachting van de rechtbank’, waarvoor ze mogelijk naar de gevangenis moet. Haar advocaat adviseert haar dringend de cartoons niet in de film te tonen of hun inhoud te bespreken. ‘Het zijn gewoon potloodfiguurtjes,’ zegt ze verbouwereerd. ‘Waarom praat de hoogste rechtbank in de grootste democratie ter wereld over mijn potloodfiguurtjes?

Rachita’s Sanitary Panels is een populaire cartoonserie die bekendstaat om zijn scherpe sociaal-politieke commentaar. De serie heeft veel fans onder jonge, liberale Indiërs. Terwijl ze wacht op de uitkomst van de rechtszaak, zoekt Rachita begeleiding en steun bij gelijkgestemde individuen die bezig zijn hun stemmen te laten horen. De film verkent Rachita’s innerlijke wereld en haar creatieve proces, en schetst tegelijk een dystopisch verhaal waarin de vrijheid van meningsuiting snel afbrokkelt.

Gastspreker Tjeerd Royaards

Tjeerd Royaards is een bekroonde Nederlandse cartoonist, woonachtig in Amsterdam. Na het behalen van zijn master Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam is hij sinds 2005 werkzaam als cartoonist. Tussen 2018 en 2020 werkte hij voor NRC en momenteel tekent hij voor Trouw. Internationaal is zijn werk gepubliceerd in de Washington Post, de New York Times, BBC, CNN, the Guardian, Le Monde, Courrier International, France 24, Internazionale, Politico Europe en vele anderen. Tjeerd is hoofdredacteur van Cartoon Movement, een wereldwijd platform voor redactionele cartoons en stripjournalistiek. Hij is ook lid van de Raad van Advies van Cartoonists Rights Network International en lid van Cartooning for Peace.

(dit is een recente cartoon van Tjeerd Royaards)