Ladri di biciclette

Ladri di biciclette

Vittorio de Sica - Italië - 1948 - 93 minuten - taal: Italiaans - ondertiteling: Nederlands
  • 6 jaar en ouder
  • angst

Op woensdag 22 november 2023 presenteren wij de tweede film in de Morgenstond-reeks, Ladri di biciclette van Vittorio de Sica, door critici vaak geroemd als een van de beste films aller tijden. Filmjournalist Kevin Toma voorziet de klassieker van een verrassende, rijk geïllustreerde inleiding.

Na lang werkloos te zijn geweest bemachtigt Antonio Ricci (Maggiorani) eindelijk een baantje, als posterplakker in het Rome van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Om te kunnen werken heeft hij een fiets nodig, waarvoor hij geld bij elkaar sprokkelt door het linnengoed van zijn gezin te belenen. De fiets wordt echter vrij snel gestolen, wat een drama is, omdat de arbeider nu weer zonder werk zit. De zoektocht naar de gestolen fiets loopt op niets uit, waarna de werkloze in wanhoop zelf een fiets steelt. Hij wordt door omstanders gegrepen.

Achter dit kleine drama doemt de naoorlogse, stedelijke werkelijkheid op, die voor veel Italianen bestond uit een harde dagelijkse strijd om het naakte bestaan. De film bekritiseert het inhumane karakter van de industriële samenleving, die mensen aan hun lot overlaat. Ladri di biciclette is een hoogtepunt in het Italiaans neorealisme, een stroming waarin de filmers gebruik maakten van bestaande locaties en niet-professionele acteurs om hun verhalen over de straatarme arbeidersklasse te vertellen.

Komende films in de reeks Morgenstond:

Woensdag 20 december 2023: Blow up
Woensdag 24 januari 2024: Berlin, die Sinfonie der Großstadt
Woensdag 21 februari 2024: Playtime
Woensdag 20 maart 2024: King Kong