Intouchables

Intouchables

Olivier, Éric Nakache, Toledano - Frankrijk - 2011 - 112 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands

Op ma 6 maart organiseren we, i.s.m. Gemeente Arnhem, Vizier en Arnhems hart, een GRATIS voorstelling van de hitfilm Intouchables. Na afloop is er een zaalgesprek met o.a. wethouder Inclusie Maurits van de Geijn over discriminatie. Deze voorstelling vindt plaats i.h.k.v. de bewustwordingscampagne: ‘Discriminatie in het Vizier, meld het hier’.

De Franse feelgood Intouchables was in 2012 een ongeëvenaarde hit. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde aristocraat (François Cluzet) die een vriendschap opbouwt met zijn uit de banlieue afkomstige verzorger (Omar Sy).

Er worden extra rolstoelplekken gecreëerd in de zaal. Bezoekers kunnen zich hier telefonisch (088 1900 666) of per mail (info@focusarnhem.nl) voor aanmelden.

Als gevolg van een ongeval tijdens het paragliden moet Philippe, een rijke, witte aristocraat, op zoek naar iemand om hem te helpen in het huis. Hij neemt Driss in dienst, een jonge man uit de voorsteden die net uit de gevangenis komt. Op het oog de minst geschikte persoon voor de job, maar schijn lijkt te bedriegen. Samen moeten ze een middenweg vinden tussen Vivaldi en Earth Wind and Fire, tussen het kostuum en het trainingspak en ondertussen het hoofd bieden aan een omgeving die hun groeiende vriendschap met gefronste wenkbrauwen gadeslaat.

NAGESPREK

Wethouder Inclusie Maurits van de Geijn, directeur van Vizier Carla van Dijk en ervaringsdeskundigen Patrick Paal en Tim Kroesbergen zijn aanwezig voor een zaalgesprek over discriminatie na afloop. Met Maurits van de Geijn en Carla van Dijk praten we over het beleid van Arnhem ten aanzien van het tegengaan van discriminatie en de campagne om het meldpunt discriminatie breder onder de aandacht te brengen en daarmee de meldingsbereidheid te vergroten.

De twee ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaringen met discriminatie. Zorgbeleidscoach en dialoogversterker Patrick Paal kwam als tienjarige vanuit Suriname naar Nederland. Door toedoen van een paar klasgenoten ontdekte hij dat hij ‘anders’ (zwart) was. Ervaringen met discriminatie heeft hij ruimschoots, maar het slachtofferschap past hem absoluut niet.

Tim Kroesbergen won in Het Dorp zoveel aan zelfredzaamheid dat hij inmiddels in het Arnhemse centrum woont en het land door reist als adviseur digitale gezondheid. In de resterende tijd zet hij zich in voor betere inclusie voor mensen met een beperking. Omdat hij met zijn rolstoel lang niet in iedere Arnhemse horecagelegenheid makkelijk kan bewegen, heeft hij zo zijn eigen routes door de stad. Die routes zouden absoluut langs meer toegankelijke plekken mogen leiden! Verder pleit hij voor Bewustwording, met een hoofdletter B, want het proces van bewustwording is een goeie stap in de richting van betere toegankelijkheid.

CAMPAGNE DISCRIMINATIE IN HET VIZIER,
MELD HET HIER

Deze gratis voorstelling vindt plaats in het kader van de campagne ‘Discriminatie in het Vizier, meld het hier’. Het doel van deze campagne is het meldpunt voor discriminatie www.vizieroost.nl onder de aandacht te brengen bij Arnhemmers en de toegankelijkheid voor mensen om discriminatie te melden te vergroten. Het melden van discriminatie – als slachtoffer of als getuige – is belangrijk. Want door melding te maken kan professionele hulp worden geboden. Bovendien helpen meldingen om zicht te krijgen op de aanwezigheid van discriminatie in onze stad, op basis waarvan vervolgens gericht actie kan worden ondernomen.

Voel je je gediscrimineerd of ben je getuige geweest van discriminatie? Neem dan contact op met Vizier voor advies en ondersteuning. Dat kan ook anoniem.

Discriminatie in het vizier? Meld het hier: vizieroost.nl.