Concerto: A Beethoven Journey

Concerto: A Beethoven Journey

Phil Grabsky - VK - 2020 - 93 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden

Vanwege de nieuwe Coronamaatregelen worden alle voorstellingen van Concerto: A Beethoven Journey die t/m 19 januari 2021 gepland stonden, verplaatst naar een later moment. Heb je kaartjes en nog niets van ons gehoord? Mail dan naar info@focusarnhem.nl! 

In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. Een goede reden stil te staan bij deze grote componist en het ‘Beethovenjaar’ 2020 af te sluiten met deze bijzondere documentaire.

Gedurende een periode van vier jaar volgt de bekroonde regisseur Phil Grabsky concertpianist Leif Ove Andsnes, één van de beste pianisten van deze tijd. In deze vier jaar neemt Andsnes met het Mahler Chamber Orchestra de vijf pianoconcerten van Beethoven op – hij dirigeert vanaf de piano – waarna een uitverkochte wereldtournee volgt. Ook speelt Andsnes Beethovens kamermuziek, van de Kreutzersonate (met de getalenteerde violiste Vilde Frang) tot de pianosonates. Maar de nadruk ligt op de pianoconcerten, die Andsnes omschrijft als “magische stukken’”.

Andsnes vertelt vol enthousiasme en met veel kennis van zaken over de concerten – van de vitale en virtuoze jeugdwerken (nummer 1 en 2) tot de epische, hoogst originele laatste drie. In deze ambitieuze werken vol gedurfde vernieuwingen hoor je Beethoven worstelen met zijn toenemende doofheid en wisselen gevoelens van wanhoop, isolatie en lijden zich af met een explosie van vrijheid, zowel in muzikaal als politiek opzicht.

Andsnes’ inzichtelijke bespiegelingen worden afgewisseld met passages uit Beethoven’s brieven, die over geld(gebrek), gezondheidsperikelen en de liefde gaan. De mooie combinatie tussen de interpretatie van zijn composities in de huidige tijd en het verleden maakt Concerto: A Beethoven Journey misschien wel de meest onthullende biografie van Beethoven.