Blow up

Blow up

Michelangelo Antonioni - Groot-Brittannië - 1966 - 111 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • grof taalgebruik

Op woensdag 20 december 2023 presenteren wij de derde film in de Morgenstond-reeks, Blow Up. Filmjournalist Kevin Toma voorziet de klassieker van een rijk geillustreerde inleiding.

De eerste Engelstalige film van de Italiaanse meester Michelangelo Antonioni gesitueerd in het turbulente Londen van de jaren zestig, leverde hem meteen een Gouden Palm op in Cannes. Thomas, de hoofdpersoon van Blow up, is losjes geïnspireerd op de markante Britse modefotograaf David Bailey die met zijn werk sterk heeft bijgedragen aan de visuele vormgeving van de swinging sixties.

Wanneer Thomas de foto’s ontwikkelt die hij tamelijk achteloos maakte van een stelletje in een park, ontdekt hij iets vreemds. Het lijkt alsof hij per abuis een moord heeft gefotografeerd die zich ergens vaag in de achtergrond voltrekt. Hij raakt compleet geobsedeerd door wat hij wel, of misschien ook niet ziet. Het steeds verder uitvergroten van de foto, het terugkeren naar de plek des onheils, het mag de fotograaf en de kijker weinig baten. Niet het oplossen van een misdaad lijkt het motief te zijn in deze stijlvolle studie over waarheid en waarneming, eerder een ontwrichtend spel met de werkelijkheid waarbij iedereen op het verkeerde been wordt gezet.

Komende films in de reeks Morgenstond:

Woensdag 24 januari 2024: Berlin, die Sinfonie der Großstadt
Woensdag 21 februari 2024: Playtime
Woensdag 20 maart 2024: King Kong